Свет

Самит ЕУ-Кина: "Дијалог глувих", Брисел спрема санкције због Русије

Очекивања од састанка су ниска, пошто су се интереси две стране значајно размимоишли протеклих година
Самит ЕУ-Кина: "Дијалог глувих", Брисел спрема санкције због Русијеwww.globallookpress.com © Li Xueren

Само неколико дана пре него што ће председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ отпутовати у Пекинг на самит ЕУ-Кина, стиче се утисак да ће то бити крајње хладан састанак.

То ће бити први самит одржан уживо након четири године током којих су односи Кине и ЕУ значајно нарушени, са трговинским тензијама које прете да засене преговоре док блок разматра акцију против кинеских субвенција за електрична возила, ветротурбине, медицинску технологију и опрему за соларну енергију, пише "Еурактив".

Обе стране су тренутно заглављене у спору у оквиру Светске трговинске организације (СТО) око онога за шта Брисел тврди да је кинески ембарго "преко ноћи" на сав литвански извоз – чиме је Пекинг одговорио на контроверзно отварање "тајванске дипломатске канцеларије" у Вилњусу.

Пекинг је инсистирао да његови увозници једноставно не желе да купују робу из земаља које не поштују кинески суверенитет.

Самит такође долази у тренутку када ЕУ припрема нову стратегију "смањења ризика" у односима са Кином, кроз смањење зависности од критичних сектора и залиха, као и ублажавањем способности Пекинга да дође до напредних технологија које би могле да се користе у војне сврхе.

Упркос уверавањима да ЕУ не жели да одвоји своју трговину од Кине, кинеске компаније које послују у Европи тврде да се суочавају са неизвесношћу у погледу своје будућности, али ипак настављају да улажу у блок.

Француски председник Емануел Макрон, који се састао са кинеским председником Сијем раније ове године, тврдио је да блок треба да "престане да буде наиван" и да захтева једнаке услове као и Кина, подстичући Европску комисију да иза кулиса покрене истрагу о субвенцијама.

Очекује се да ће се Фон дер Лајен и Мишел у Пекингу састати са кинеским председником Си Ђинпингом, док ће кинески премијер Ли Ћијанг председавати самитом.

Састанак долази након низа редовних дијалога на високом нивоу између Брисела и Пекинга, са фокусом на питања која укључују трговину, енергију и дигитална питања.

Реч ће бити и о недавној Борељовој посети Пекингу. Он је покушао да убеди званичнике у Пекингу да ЕУ не настоји да се одвоји од Кине, већ да смањи критичне зависности и постигне уравнотеженији однос.

"У октобру сам у Пекингу пренео једноставну и јасну поруку: ЕУ је посвећена одговорном и конструктивном управљању односа са Кином", рекао је Борељ за "Еурактив" уочи преговора.

Док је он тренутне односе ЕУ и Кине описао као "комплексне" и да обе стране имају "различитости", он је самит назвао "приликом за искрену дискусију".

"На пример, о једнаким условима, тако да наши трговински и економски односи постану уравнотежени и обострано корисни – тренутно то једноставно није случај", рекао је Борељ.

Он је додао и да би Кина, као стална чланица Савета безбедности УН, "требало да искористи свој утицај на Русију како би зауставила свој илегални агресорски рат против Украјине и очигледно непоштовање међународног права".

Очекује се да ће лидери ЕУ лично замолити кинеског председника Си Ђинпинга да "обузда 13 кинеских компанија оптужених да су заобишли санкције Русији", кажу људи упознати са припремама за самит, преноси "Еурактив".

До 70 одсто осетљивих, високотехнолошких производа који доспевају у руску војску долази преко Кине, према проценама ЕУ.

Брисел је припремао одговарајуће мере које би укључивале увођење ограничења извоза неколицини кинеских субјеката који шаљу робу двоструке намене у Русију, о чему је први известио "Саут Чајна Морнинг Пост", као део 12. пакета санкција блока.

Кинеске фирме су првобитно биле искључене из 12. рунде санкција блока, али би имена компанија у питању могла бити додата на листу ако Брисел не буде добио обећања из Пекинга.

Лидери ЕУ такође очекују да ће Кина "отвореније подржати украјинску мировну формулу", или барем да поново уђе у формат који је иницирао Кијев, након што није присуствовала последњој рунди преговора на Малти.

С обзиром на два спорна питања на дневном реду, резултати самита би, међутим, могли бити скромни, пошто би једини успех били сами разговори.

У Бриселу постоји забринутост да би то могао бити још један "дијалог глувих", израз којим је Борељ описао прошлогодишње издање, кажу дипломате ЕУ.

image