Свет

ИДФ: Мисија је наћи и убити лидера Хамаса; "У Гази је нови холокауст"

Рат у Појасу Газе ушао је у 61. дан, а УН упозорава на глад у Гази
ИДФ: Мисија је наћи и убити лидера Хамаса; "У Гази је нови холокауст"© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Рат Израела и Хамаса букти већ скоро два месеца, а израелске снаге (ИДФ) су након краткотрајног прекида ватре наставиле са копненим операцијама у Појасу Газе.

ИДФ је јуче саопштиле су да су се пробиле дубље у избеглички камп Џабалију, у северном делу Појасу Газе.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари потврдио је да војска проширује своју копнену офанзиву на "сва подручја Појаса Газе", укључујући и југ.

Канцеларија за медије у Гази саопштила је да је 16.248 особа убијено у израелским нападима на Појас Газе од избијања сукоба 7. октобра. Међу њима је 7.112 деце и 4.885 жена. Најмање 43.616 људи је повређено, а најмање 7.600 се води као нестало.

  • 6. дец 2023 • 22:08

    22:08

    Најмање 17 људи убијено у израелском нападу на стамбену зграду у централном делу Појаса Газе

    Најмање 17 људи је убијено у израелском нападу на зграду у избегличком кампу ел Магази у централном појасу Газе, јавили су палестински медији у среду.

    Многи други су повређени у последицама израелског ваздушног напада, јавила је палестинска телевизија Ал-Акса.

  • 21:55

    Још две породице српских држављана евакуисане из Појаса Газе и стигле у Београд

    Још две породице српских држављана - Мона Абу Елаиш, са троје деце и Ђуља Ал Хиси, са супругом и троје деце - евакуисане су из Појаса Газе и данас су авионом допутовале у Београд, саопштило је Министарство спољних послова.

    "Уз непосредну подршку Министарства спољних послова, као и амбасада Републике Србије у Тел Авиву и у Каиру, у координацији са надлежним органима Државе Израел и Арапске Републике Египат, 4. децембра из Појаса Газе у Египат су евакуисане још две породице српских држављана - Мона Абу Елаиш, са троје деце и Ђуља Ал Хиси, са супругом и троје деце", навело је МСП.

    Како је саопштено, у складу са важећим процедурама, те у датом року од 72 сата, евакуисани српски држављани и чланови њихових породица напустили су територију Египта и редовним летом из Каира, преко Истанбула, данас допутовали у Београд.

    "Евакуисани српски држављани су захвалили Министарству на пруженој подршци и помоћи, како би безбедно напустили Појас Газе и допутовали у Србију", наведено је у саопштењу.

  • 21:31

    ЕУ треба да разматра санкције Хамасу, као и насиље Израелаца на Западној обали

    Европска унија би требало на састанку у Бриселу у понедељак да размотри пооштравање санкција Хамасу и његовим начинима финансирања, као и увођење санкција израелским насељеницима одговорним за насиље на Западној обали, наводи дипломатска служба ЕУ у документу припремљеном за министре спољних послова, објавио је Ројтерс.

    У белешци, у коју је Ројтерс данас имао увид, наводи се да је ЕУ већ означила Хамас као терористичку организацију, што значи да би сва средства, која има у ЕУ, требало да буду замрзнута, али би могла и да појача санкције тој милитантној организацији и другим терористичким групама, нарочито када је реч о финансијама, напомиње агенција и додаје да би ЕУ могла да успостави посебан програм санкција посвећен Хамасу.

    Одлуке о санкцијама ЕУ захтевају одобрење свих 27 земаља чланица, које настоје да се усагласе о тренутној кризи, јер многе имају различите ставове о израелско-палестинском сукобу.

    Француска и неколико других земаља ЕУ саопштиле су да већ раде заједно на јачању предлога за увођење санкција командантима Хамаса, пре свега у виду замрзавања имовине и забране путовања.

    Високи званичници ЕУ, укључујући високог представника за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, изразили су и забринутост због све већег насиља израелских досељеника над Палестинцима на Западној обали.

    Документ за дискусију, који су припремили Европска служба за спољне послове и други званичници ЕУ, сугерише да би одговор ЕУ могао да укључи забрану путовања у ЕУ за одговорне и друге санкције за кршење људских

  • 21:15

    Лидери Г7 позвали Хамас да ослободи све таоце без услова

    Лидери групе Г7  позвали су да палестински покрет Хамас ослободи све преостале таоце без предуслова.

    После онлајн самита земаља Г7 саопштено је да Хамас "и даље представља безбедносну претњу за Израел, што је демонстрирано његовом континуираном ракетном паљбом од 7. октобра и његовим јавним изјавама у којима се тврди да ће наставити да напада Израел у будућности".

  • 20:22

    Русија, УАЕ траже састанак СБ УН о Гази за осми децембар

    Мисије Русије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) при Уједињеним нацијама затражила је састанак у Савету безбедности УН о ситуацији у Појасу Газе за 8. децембар, рекао је за Спутњик у среду извор из Уједињених нација.

    "Русија и УАЕ затражили су састанак Савета безбедности УН о ситуацији у Гази за 8. децембар. И Кина је касније подржала ту идеју", рекао је извор Уједињених нација.

  • 20:22

    Хамас: Ово је неохолокауст, Америка је покриће за неонацизам

    Становништво Појаса Газе било је подвргнуто неохолокаусту, а америчка администрација је укључена у овај злочиначки рат и покриће за неонацизам, рекао је шеф Политбироа Хамаса Исмаил Ханије.

    "Ово је неохолокауст који се врши против нашег народа у Појасу Газе", рекао је Ханије за египатски ТВ канал Ал Кахера њуз

    Он је додао и да се под рушевинама у Гази и даље налазе хиљаде мртвих и да су 70 одсто жртава жене и деца.

  • 20:01

    Портпарол ИДФ појаснио Нетанијахуове наводе: Мисија је наћи и убити Јахју Синвара

    Портпарол ИДФ контраадмирал Данијел Хагари рекао је да је израелска војска пробила одбрану Хамаса у Шеџаји и Џабалији на северу Газе, као и у Кан Јунису, у јужном делу појаса, што је претходно најављено.

    Одговарајући на питање о изјави премијера Бењамина Нетанијахуа да војници ИДФ окружују кућу вође Хамаса Јахје Синвара, Хагари је истакао да је "Синваров дом област Кан Јунис" — указујући да није опкољена ниједна конкретна зграда која служи као резиденција Синвара.

    "Синвар није изнад земље, већ под земљом. Нећу детаљније о томе где тачно и шта знамо. Наш посао је да дођемо до Синвара и убијемо га", додаје он.

  • 19:40

    22 члана породице новинара Ал Џазире убијена у израелском удару на на избеглички камп

    Ал Џазира је саопштила да је један од запослених у арапској редакцији агенције изгубио 22 члана породице у израелском ваздушном нападу у среду.

    Чланови породице Момина Алшрафија убијени су у среду рано ујутро у избегличком кампу Џабалија у северној Гази, објавила је мрежа.

    Међу убијенима су били Алшрафијеви родитељи Махмуд и Амина, његова браћа и сестре и њихови супружници, наводи се у саопштењу. Неколико деце у Алшрафијевој породици такође је убијено у нападу, наводи се у саопштењу.

    Ал Џазира "захтева да израелска војска одговара за свакодневне злочине почињене над новинарима и недужним цивилима у Појасу Газе".

    "Ал Џазира поново потврђује да ће преузети све законске кораке како би се сви одговорни за овај злочин позбали на одговорност", додаје се

  • 19:29

    Израелска војска ушла у Кан Јунис, изведен напад на седиште Хамаса

    Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је њена 98. дивизија ушла у Кан Јунис и почела да делује у том граду на југу Појаса Газе.

    Из ИДФ-а су навели да је изведен комбиновани напад у Кан Јунису на седиште палестинске милитантне групе Хамас, преноси "Тајмс оф Израел".

    Претходно је израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да ИДФ окружује кућу највише позиционираног лидера Хамаса Јахје Синвара у Појасу Газе.

  • 18:46

    Гутереш се први пут позива на члан 99 да би скрену пажњу СБ УН на ситуацију у Гази

    Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас Савет безбедности УН да рат између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе "може да погорша постојеће претње међународном миру и безбедности".

    Гутереш се позвао на ретко коришћени члан 99 оснивачке Повеље УН која му омогућава да "скрене пажњу Савету безбедности на било које питање које по његовом мишљењу може да угрози одржавање међународног мира и безбедности", пренео је Ројтерс.

    "Суочени смо са озбиљним ризиком од колапса хуманитарног система. Ситуација се брзо погоршава у катастрофу са потенцијално неповратним импликацијама за Палестинце као целину и за мир и безбедност у региону", написао је Гутереш у писму 15-чланом Савету безбедности.

    Он је истакао да се такав исход мора избећи по сваку цену.

image