Свет

Руски пранкери упецали норвешког премијера: Не знам ко је крив за Северни ток, али ми нисмо

Јонас Гар Стјоре је у разговору Вованом и Лексусом признао да је дошло време се украјинска криза реши дипломатским путем, да авиони Ф-16 неће помоћи Кијеву и да Норвешка није крива за експлозију гасовода у Балтичком мору
Руски пранкери упецали норвешког премијера: Не знам ко је крив за Северни ток, али ми нисмоGetty © Photo by Sean Gallup

Норвешки премијер Јонас Гар Стјоре је у разговору са руским пранкерима Вованом и Лексусом признао да му је "дојадила Украјина" и да је дошло време за дипломатско решење сукоба.

"Требало би да тражимо дипломатске начине који могу да окончају борбе. Требало би покушати да се кључна питања прво реше дипломатским мерама, на извесној удаљености од политичких лидера. И можда ће тада лидери изразити жељу да истраже опцију која није на бојном пољу", рекао је норвешки премијер.

Стјоре је у "приватном разговору" оценио да Украјину неће спасити испорука 7 или 8 норвешких Ф-16 авиона и појаснио да је за управљање овим авионима потребна темељна припрема и одређена инфраструктура.

"Изградња ваздухопловних снага од нуле је веома сложена операција. Тако да не мислим да ће обезбеђивање Ф-16 бити спроведено у кратком року", рекао је он.

Неконтролисане испоруке оружја Кијеву доводе до тога да оружје илегално падне у руке трећих страна, укључујући Хамас, додао је.

"Никада не можете бити сигурни где ће то оружје тачно завршити", сматра норвешки премијер.

Питање о томе ко је одговоран за експлозију Северног тока потпуно је уплашило Норвежанина, јављају руски пранкери на Телеграму

Узнемирио се, чак назвао свог саговорника женским именом и почео да уверава да је "ово сложена операција коју не може свако да изведе, али нисмо ми".

"Није могао да именује кривце, позивајући се на истраге суседне Шведске, Данске и Немачке, које се воде већ другу годину без дозволе Русије", навели су пранкери.

image