Свет

Пазите шта причате: Немачки шпијуни упозоравају званичнике на руске шаљивџије

Немачки обавештајци позвали званичнике да буду опрезни приликом јављања на телефон
Пазите шта причате: Немачки шпијуни упозоравају званичнике на руске шаљивџијеGetty © Sean Gallup / Staff

Обавештајни званичници у Берлину су наводно оптужили Москву да користи имитаторе да дискредитује западне владе

Немачки званичници су упозорени да буду на опрезу када се јављају на телефон да не би постали "жртве" руских шаљивџија, пише "Блид" позивајући се на Федералне канцеларије за заштиту устава (БфВ), у којем се тврди да Москва користи имитаторе да подрива западне владе.

Неколико високих европских званичника, укључујући министра иностраних послова Летоније Крисјаниса Каринса и италијанску премијерку Ђорђу Мелони нашло се на мети руског двојца Вован и Лексус. Политичари су током разговора открили шта стварно мисле о осетљивим темама као што је сукоб у Украјини.

Лист "Билд" наводи да је имао увид у упозорење које је немачка домаћа обавештајна служба упутила градоначелнику Хамбурга и сенаторима, позивајући их да предузму "мере предострожности против тренутне руске кампање дезинформисања".

Лист је даље цитирао анонимног официра БфВ-а који је рекао да се "фалсификовање лажних идентитета намерно користи за ширење лажних информација и јавно навођење западних политичара да изгледају као будале". Извор је даље тврдио да је "ово део стратегије руске тајне службе".

image