Свет

Ни близу планираног милиона: ЕУ наручила само 60.000 граната за Украјину преко специјалне шеме

До истека предвиђеног рока за набављање милион граната за Украјину остало је четири месеца, а блок је тренутно обезбедио мање од половине најављене количине артиљеријске муниције
Ни близу планираног милиона: ЕУ наручила само 60.000 граната за Украјину преко специјалне шемеGetty © Hannah Beier/Getty Images

Земље ЕУ наручиле су само 60.000 артиљеријских граната од милион колико је обећано Украјини до пролећа, рекли су неименовани извори за Ројтерс.

План је био кључни део иницијативе ЕУ за јачање снабдевања Украјине гранатама калибра 155мм, на основу које су земље чланице могле да наручују ту муницију од одбрамбене индустрије путем уговора о којима је преговарала Европска одбрамбена агенција (ЕДА).

Шира иницијатива, покренута у марту, понудила је различите шеме за испоруку милион граната и пројектила у Украјину у року од годину дана.

До сада је обезбеђено укупно 480.000 комада муниције, што је мање од половине постављеног циља четири месеца пре предвиђеног рока, према подацима ЕУ.

Због тога се у нацрту декларације за самит ЕУ следеће седмице "наглашава хитна потреба да се убрза испорука пројектила и муниције Украјини".

ЕДА је саопштила у септембру да је седам земаља наручивало муницију преко нове шеме набавке. Литванија, Данска и Луксембург су биле међу тих седам земаља које су наручиле 60.000 граната.

Друга опција за чланице ЕУ била је испорука из постојећих залиха које су донеле око 300.000 граната и пројектила, саопштила је ЕУ.

Остала муниција за Украјину је наручена кроз шему која омогућава земљама ЕУ да се придруже уговорима које је потписала једна "водећа нација".

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ инсистира да циљ од милион комада муниције за Украјину и даље остаје.

Иницијатива омогућава земљама да добију делимични повраћај средстава за своје наруџбе преко фонда који води ЕУ - Европског мировног фонда.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да циљ да се Украјини испоручи милион комада муниције остаје политички приоритет.

image