Свет

САД шаљу Израелу гранате намењене Украјини

Иако Америка остаје доследна у ставу да ништа неће нарушити њену подршку кијевској борби против Москве, подаци с терена то демантују – испоруке граната су драстично смањене
САД шаљу Израелу гранате намењене Украјини© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Непосредно уочи путовања шефа Пентагона Лојда Остина у Кијев, неименовани украјински званичник рекао је за "Еј-Би-Си њуз" да су америчке испоруке артиљеријских граната калибра 155-мм Украјини смањене за више од 30 одсто откако је почео рат Израела и Хамаса у Појасу Газе.

Ради се о муницији која је кључно важна Украјини у њеној борби против руских снага, али су САД своје залихе, намењене украјинским снагама, преусмериле у Израел.

Иако су бројни амерички званичници последњих недеља тврдили да снабдевање Израела муницијом неће имати утицаја на помоћ Украјини, дешава се управо супротно.

"Они (званичници САД) су нам говорили да то неће утицати на њихове обавезе, али јесте. Између 60 и 70 одсто укупних украјинских залиха 155-мм граната долази од САД ", рекао је украјински званичник који је под условом анонимности говорио за "Еј-Би-Си њуз", док је високи званичник америчке одбране изјавио да смањење пошиљки поменуте муниције нема "апсолутно никакве везе са оним што се дешава у Гази".

"Пакети помоћи састављају се недељама унапред, тако да не постоји веза између оног што се дешава у Гази и онога у Украјини", додао је званичник САД.

Међутим, и извори портала "Аксиос" говоре да ће гранате намењене Украјини бити послате у Израел.

Наиме, три израелска званичника су потврдила да су Израелске одбрамбене снаге и тамошње ресорно министарство упутили захтев америчким колегама за хитну испоруку артиљеријских граната калибра 155 мм у сврху копнене инвазије на Газу.

Америчке залихе поменуте муниције депоноване су и у Израелу – као део споразума двеју земаља – одакле су их САД повлачиле зарад Украјине. Према том споразуму, Израел може да користи америчку муницију у ратним околностима, што се већ десило 2006. током сукоба с Либаном.

Према речима израелских званичника, након напада Хамаса Тел Авив је затражио од Вашингтона да допуни исцрпљене залихе за хитне случајеве у Израелу, са чим су се САД наводно сложиле.

Подсетимо, током Остинове посете Кијеву, шеф Пентагона је најавио нови пакет помоћи Украјини од 100 милиона долара, у који је укључен "неодређени број" артиљеријских граната калибра 155 мм.

image