Свет

Украјина ће са америчким компанијама производити гранате калибра 155 милиметара

Највећи немачки оружарски концерн "Рајнметал" добио је наруџбу за испоруку артиљеријских граната Украјини у износу од око 142 милиона евра
Украјина ће са америчким компанијама производити гранате калибра 155 милиметараGetty © Photo by Morris MacMatzen/Getty Images

Украјина се са две америчке компаније договорила о заједничкој производњи артиљеријских граната калибра 155 милиметара, саопштио је данас украјински министар за стратешке индустрије Олександр Камишин.

"Имамо договор са две водеће америчке компаније да заједнички у Украјини производимо муницију калибра 155 милиметара", рекао је Камишин, пренео је Ројтерс. Он је додао да ће за имплементацију договора бити потребне године.

Највећи немачки оружарски концерн "Рајнметал" добио је у среду наруџбину за испоруку артиљеријских граната Украјини у износу од око 142 милиона евра, саопштено је из те компаније, пренео је Укринформ.

Наруџбина укључује десетине хиљада артиљеријских граната калибра 155 мм. Купац је неименована земља партнер НАТО, која намерава да подржи Украјину уз ефективну дугорочну војну помоћ.

Пројектиле ће производити "Рајнметал екпал муниционес", недавно купљена шпанска подружница групе.

Муниција ће бити испоручена 2025. године, наводи се у саопштењу. Како је прецизирано, производња и испорука око 40.000 граната за Украјину из претпродаје требало би да се обави 2024. године.

image