Свет

Нова шпијунска драма у Европи: Американци регрутовали шпанске обавештајце да им одају државне тајне

За "прибављање или откривање информација класификованих као државне тајне", запрећена је казна између шест и 12 година затвора
Нова шпијунска драма у Европи: Американци регрутовали шпанске обавештајце да им одају државне тајне© Graeme Robertson/Getty Images

Нова шпијунска драма потреса Европу, а овог пута одиграва се у Шпанији.

Два члана особља америчке амбасаде у Мадриду, наиме, умешана  су у регрутовање шпијуна међу припадницима шпанске обавештајне службе, дискретно су протерана из Шпаније, пише мадридски "Паис".

Ово откриће створило је ситуацију без преседана између две савезничке земље, а Маргарита Роблес, министарка одбране Шпаније, која је и шефица шпанског Националног обавештајног центра (ЦНИ), позвала је америчку амбасадорку Хулису Рејносо на разговор.

Министар спољних послова Хосе Мануел Албарес такође је контактирао представника Бајденове администрације у Мадриду и пренео му нелагоду извршне власти Шпаније, саопштили су извори из владе.

Недавно је суд у Мадриду покренуо поступак против неколико агената ЦНИ за које се сумња да су преносили информације Американцима.

Агенти ЦНИ су под истрагом због одавања тајни, иако би чињенице могле да представљају и тежу верзију тог злочина, као што је издаја због шпијунаже, за "прибављање или откривање информација класификованих као државне тајне", за шта је запрећена казна између шест и 12 година затвора.

САД су одбиле да коментаришу инцидент, наводећи да се ради о питању обавештајних служби.

"Паис" додаје да се сумња да је влада Педра Санчеза покушала да сакрије случај.

image