Свет

Погранична контрола у замену за новац за Украјину: Бајден разматра да удовољи републиканцима

Администрација актуелног председника САД постала је отворенија према захтевима "црвених" за оштрију контролу имиграције преко јужне границе земље, у нади да ће републикански конгресмени одобрити "мега-пакет" финансијске помоћи за наоружавање Украјине, Израела и Тајвана, каже извор за Ројтерс
Погранична контрола у замену за новац за Украјину: Бајден разматра да удовољи републиканцимаGetty © Olivier Douliery-Pool/Getty Images

Администрација америчког председника Џоефа Бајдена разматра пооштравање контроле имиграције како би убедила републиканце да одобре огроман пакет војне помоћи за Украјину и Израел, пренео је Ројтерс.

"Црвени" сенатори су у среду спречили усвајање Бајденовог захтева за допунске финансије у износу од 111 милијарди долара, који у једном "пакету" укључује помоћ Украјини, Израелу и Тајвану, наводећи невољност демократа да се позабаве напетом ситуацијом на граници између САД и Мексика.

Неки републиканци су такође више пута критиковали Белу кућу због недостатка одговорности у погледу новца који је послат Украјини.

Сада, Бајденова администрација постаје отворенија за пооштравање провера тражилаца азила, као и за разматрање увођења одредбе која би ускратила азил потенцијалним имигрантима који пролазе кроз трећу "сигурну" државу на путу ка САД, наводи извор британске агенције.

Споразум би могао да укључи и проширење процедуре "убрзаног" избацивања незаконитих имиграната из земље, а која би се могла применити како у пограничним областима, тако и широм САД.

Ројтерсов извор је додао да Бела кућа и републиканци из Сената преговарају и о ограничењу броја захтева за азил, иако је став администрације о том питању и даље нејасан.

У међувремену, републикански сенатор Том Тилис, који је укључен у преговоре, рекао је да је циљ "црвених" да смање незакониту имиграцију за најмање 50 одсто, додавши да не зна хоће ли две стране постићи договор пре него што почне божићна пауза средином децембра.

Бајден је у среду изјавио да је спреман да направи "значајне компромисе на граници", признавши да је ту систем "уништен" и да га треба поправити. Он је такође оптужио републиканце да се "играју моше са националном безбедношћу" и "држе финансирање Украјине у талаштву" својих захтева о питању јужне границе земље.

У међувремену, званичници Беле куће су у неколико наврата упозоравали да амерички новац за наоружавање Украјине нестаје, а портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је у четвртак да Кијев не може очекивати додатна финансијска средства док се не реши застој у Конгресу.

image