Свет

Јелен: САД ће бити одговорне за пораз Украјине, ако помоћ не прође у Конгресу

Јелен је рекла да је финансирање Украјине од суштинског значаја за све америчке савезнике у Европи
Јелен: САД ће бити одговорне за пораз Украјине, ако помоћ не прође у КонгресуGetty © Alex Wong / Staff

Сједињене Америчке Државе биће "одговорне за пораз Украјине" уколико Конгрес не одобри нов захтев Бајденове администрације за вишемилионско финансирање те земље, изјавила је секретарка финансија Џенет Јелен, након што је украјински председник Владимир Зеленски отказао обраћање америчком Конгресу.

Она је у уторак новинарима у Мексико Ситију рекла да је финансирање, нарочито општег државног буџета Украјине, "потпуно неопходно", и да представља предуслов да подршка Међународног монетарног фонда настави да стиже Украјини.

Јелен је рекла да је финансирање Украјине од суштинског значаја за све америчке савезнике у Европи, који су пружали помоћ тој земљи да победи у својој борби против руске инвазије.

Шеф кабинета председника Украјине Зеленског рекао је раније да је одлагање помоћи САД створило "велики ризик" да ће Украјина бити поражена.

Лидер Украјине касније је отказао планове да се обрати Конгресу са захтевом за директну америчку помоћ, док су конгресмени расправљали око републиканског захтева да се та помоћ повеже са изменом америчке имиграционе и граничне политике.

Касније је Зеленски отказао планове да се обрати Конгресу са захтевом за директну америчку помоћ, док су конгресмени расправљали о додатном пакету потрошње од преко 100 милијарди долара који би укључио помоћ Украјини и Израелу, као и финансирање заштите границе.

image