Свет

Да ли ће Мађарска избацити бриселски самит из колосека? Орбанов вето на преговоре ЕУ са Украјином

Виктор Орбан је најавио да неће прихватити ни предлог Европске комисије за финансијску помоћ Кијеву од 50 милијарди евра у наредне четири године
Да ли ће Мађарска избацити бриселски самит из колосека? Орбанов вето на преговоре ЕУ са Украјином© Laszlo Balogh/Getty Images

Вето који је мађарски премијер Виктор Орбан ставио за преговоре Европске уније са Украјином могао би да заустави и одлуке о Западном Балкану на самиту лидера ЕУ следеће недеље.

Како РТС сазнаје у дипломатским изворима у Бриселу, високи званичник Европске уније, који није желео да буде именован, изјавио је да, у случају да председник мађарске Владе остане при ставу да не може бити преговора о чланству са Кијевом, земље чланице које дају подршку Украјини, најављују да неће подржати одлуке о Западном Балкану.

То подразумева да се блокира и усвајање закључака о Србији и другим земљама у процесу проширења Уније.

На састанцима министара европских послова и лидера ЕУ следеће недеље у Бриселу, планирано је усвајање закључака о политици проширења ЕУ и одлука о отварању преговора о чланству са Украјином, Молдавијом и Босном и Херцеговином, као и о додељивању кандидатског статуса за Грузију. У нацрту закључака о Србији, Европска унија тражи убрзавање реформе владавине права, нормализацију односа са Приштином и укључивање споразума из Охрида у преговарачко поглавље 35.

Дипломате у Бриселу, међутим, страхују да би противљење Мађарске могло да "избаци самит из колосека" и пошаље "катастрофалну слику" о нејединству ЕУ у тренутку када Украјина рачуна на виталну политичку и финансијску подршку Брисела.

Орбан је у два писма председнику Европског савета Шарлу Мишелу поручио да је потребна стратешка дебата о подршци ЕУ Украјини, пре одлуке о отварању преговора.

Такође је најавио да неће прихватити ни предлог Европске комисије за финансијску помоћ Кијеву од 50 милијарди евра у наредне четири године, о чему, према дипломатским изворима, постоји сагласност других 27 земаља чланица.

"Западни Балкан би могао да буде колатерална штета оваквог става, јер ће за многе државе чланице бити немогуће да подрже кораке за друге земље кандидате, у одсуству одлуке о Украјини", навео је званичник ЕУ.

Будимпешта између принципа и тактике

Европски званичник није, међутим, могао да оцени да ли је позиција Будимпеште тактичке или принципијелне природе.

"Мађарски премијер није до сада ставио до знања да ли би био спреман на попуштање, ако би Европска комисија ослободила више милијарди евра финансијске помоћи, коју је Брисел блокирао због проблема са владавином права у овој земљи. Напротив, у јавним наступима додатно је заоштрио став и подигао улоге уочи предстојећег самита", навео је званичник ЕУ.

У случају да следеће недеље не буде компромиса, дипломате у Бриселу најављују могући ванредни самит о проширењу у јануару, као и могућност да земље чланице договоре финансијску помоћ Украјини на билатералној основи и тако заобиђу вето Будимпеште.

image