Србија и Балкан

Орбан: Европској унији Србија потребна више него што је Београду ЕУ

Председник Мађарске је оценио да Срби стално трпе провокације
Орбан: Европској унији Србија потребна више него што је Београду ЕУ© Milos Tesic/ATAImages

Председник мађарске владе Виктор Орбан изјавио је данас да уколико Европски савет укључи Бриселски и охридски споразум у преговарачки оквир, иако се Србија томе противи, Београд увек може да рачуна на Мађарску.

Он је то рекао у интервјуу за Танјуг на питање шта ако до тога дође на самиту ЕУ-Западни Балкан који ће се одржати следеће недеље у Бриселу, иако се Београд томе противи.

"То је веома компликовано питање и Србија увек може да рачуна на Мађарску", рекао је Орбан.

Додао је и да је тренутна ситуација на КиМ веома сложено питање.

"Оно што сам у последњих неколико година приметио јесте да ви Срби стално доживљавате провокације. То је провокација. И можете добро да реагујете, или нисте свесни провокације, али каква год да је ваша реакција, не заборавите да је полазна тачка провокација. Имамо мањине у многим земљама, а знамо како већина може да провоцира мањину. Дакле, разумемо образац, како се то дешава, на тој територији. То је разлог зашто подржавамо српску мањину која тамо живи. Спреман сам да учиним све што могу. Чак смо и ми претрпели неке физичке губитке у најновијим сукобима локалних група. Али без обзира на то, и даље пружамо велику подршку", рекао је Орбан.

Како је додао, добро је што српска дипломатија инсистира на међународном праву, јер је међународно право српској страни вашој страни.

"Питањем статуса Косова се не може управљати без прихватања међународног права. Не можете занемарити међународно право. Зато треба да инсистирате на томе. Осим тога, не заборавите да у Европској унији постоји пет земаља које нису прихватиле независност тзв. Косова. Дакле, то је отворено питање. Морамо да преговарамо о томе. Што се тиче тога да ли имамо шансу да се договоримо или не, нисам довољно добар пророк да одговорим на то питање. Али знам да треба да урадимо све што можемо да бисмо коначно пронашли решење", поручио је председник Мађарске. 

На питање о односима Србије и Мађарске и шта је био одлучујући фактор у помирењу два народа после вековних сукоба, Орбан објашњава да две земље кроз историју имају заиста компликован однос, јер Србима који, како је истакао, припадају великом океану словенских народа, није лако да разумеју Мађаре, који не припадају ни словенским, ни немачким језичким, културно утемељеним друштвима.

"Дакле, ми смо странци у извесном смислу. Себе сматрамо острвом, чак и ако смо копнена земља, али културно, језички и и смислу наших традиција. Дакле, то је хришћанска, западна хришћанска, католичка, али веома национално јединствена композиција традиције. Стога, за земљу попут нас није лако успоставити везу са суседима који су другачији. Полазна тачка је прилично компликована. А ако се осврнете на историју, можете разликовати јасне периоде када смо добро сарађивали и периоде када смо били непријатељски настројени једни према другима. И лекција је веома јасна. Када смо били непријатељски настројени једни према другима, то није било добро ни за једне ни за друге. Када смо сарађивали са Србима, то је увек било добро за нас. Плус, не заборавите да су кроз историју многе српске заједнице стигле у Мађарску и креирале начин живота пун поштовања и достигнућа, попут Сентандреје и свих других територија на којима су Срби. Чак и у Будимпешти имате своју четврт, цркву и тако даље, тако да сте ви Срби третирани са поштовањем овде у Мађарској из историјских разлога", рекао је он.

Са друге стране, додаје, када је сарадња била у реду, без обзира на политички оквир, оба народа су уживала у предностима тога.

Према његовим речима, када је дошао тренутак и када су на руководеће место обе нације и обе земље дошли лидери који воле да размишљају о историји, било је очигледно да ће двојица лидера коначно наћи заједнички став о томе како да заједно разумемо историју, како да разумемо садашњост и какве перспективе можемо да створимо за наше народе, што је добро за Србе и Мађаре.

На питање колико је храбрости требало и њему и председнику Србије Александру Вучићу да ућуткају критичаре, посебно најекстремније, нагласио је да сматра да је посао српског председника био компликованији, јер број Мађара који живе у Србији надмашује број Срба који живе у Мађарској.

Како је појаснио обе земље су у основи земље јаког националног идентитета.

"Волимо своју земљу. Волимо свој народ. Волимо своју историју. И спремни смо да се боримо за то. Дакле, не бисмо волели да будемо део неке врсте супер Уједињених Европских Држава или нечега попут супер државе, и да будемо пука провинција. Ми смо поносне нације и државе. То је нешто врло уобичајено у вашој историји и у вашој души и уму, као и код Мађара. Друга је да смо спремни да се боримо за то. Дакле, не размишљамо само о нечему, већ ако је тренутак ту, ми смо борци. Ви сте борци. Познато је да сте веома добри војници. Мађари такође нису лоши. Ваши спортски тимови су заиста фантастични. Ваш спорт је прожет националним карактером Срба, то је нешто што ми поштујемо. Ми смо мало компликованији, али када се Мађари коначно уједине, ми такође можемо бити добри борци за будућност земље. Пре свега мислим да Срби и Мађари као народи имају будућност. А ми, под тим мислим на Србе и Мађаре, јесмо спремни да се боримо за своју земљу. То је веома важно", рекао је Орбан.

Бугари ће морати да промене своју одлуку, потез увођења пореза на руски гас је антимађарски

Упитан како гледа на недавни потез званичне Софије која је одлучила да уведе порез на руски гас и да ли очекује заједнички одговор Будимпеште и Београда, Орбан објашњава да жели да буде веома јасан у вези те теме.

"Не бих да говорим у име Србије јер је то на вама. Али када се ради о ставу Мађарске, потпуно је јасно да се ради о антимађарској одлуци. Не интересује ме зашто су то урадили, која су њихова очекивања у вези са Русијом. То није мој посао. Ја сам само вођа Мађара и поступак бугарске владе је очигледно поступак против Мађарске. И морају да промене своју одлуку. Ми то не можемо да прихватимо, они то морају да промене. Дакле, врло сам јасан по том питању. Каква год да је била намера, последица је лоша за Мађаре, што не можемо да прихватимо", рекао је Орбан.

Када се ради о тзв. балканској мигрантској рути и сарадњи са српским властима по том питању, Орбан истиче да Мађари имај чврст став по том питању јер на миграцију гледају као на нешто више од безбедносног питања.

Како је објаснио ако се погледа шта се дешава у западним земљама, то није само економско питање.

"Погледајте терет на друштво који ток миграција ставља на западне земље. Али имамо цивилизацијску перспективу која нам омогућава да схватимо шта је то. Седимо овде у срцу Будимпеште, у дворцу Будиму, који је 800 година био традиционално место одакле смо водили ову земљу. Али постојао је период од 150 година када је ова грађевина, која је првобитно била кластер, хришћански кластер, претворена у џамију јер је Османско царство дошло до Мађарске. Дакле, разумемо шта то значи, разумемо цивилизације. Када се цивилизација прошири, окупиране територије утичу на првобитну заједницу и културу, имају врло снажан утицај", рекао је Орбан.

Говорећи о проширењу ЕУ и чврстом ставу који је Мађарска заузела према чланству Украјине, Орбан каже да ће у Паризу где путује, покушати да увери француског председника Емануела Макрона да не подржи и да не почне преговоре о чланству у Европској унији са Украјином, јер сматра да тај историјски потез није правилно припремљен.

"Припрема је прилично лоша. То није због Емануела Макрона, ни због мађарског премијера, чак ни због немачке канцеларке, то је због Комисије. Дакле, очигледно је да је процес добијања чланства у Европској унији објективан процес заснован на заслугама. Није субјективан. Постоје јасне прекретнице које морате да постигнете. Ако их не досегнете, не можете да пређете на следећи корак. И нажалост, извештај Комисије који каже да је Украјина испунила четири од седам захтева као предуслов за почетак преговора једноставно није тачан. Лажан је. Поставили смо седам предуслова, од којих три чак и Комисија оцењује као неиспуњена. Преостала четири су такође фалсификована. Заиста саосећам са народом Украјине", објаснио је Орбан.

Како каже волео би да се Украјина приближи Европи, јер сматра да имају европску будућност, али да је смешно рећи да је Украјина у позицији да започне преговоре, рецимо, сутра ујутру.

"Потребне су године да се Украјина припреми и дође у одговарајућу позицију за започињање преговора. Још нисам ни поменуо рат, неизвесност на територији и број људи. А друга ствар, никада пре нисмо имали ситуацију да неко ко је у рату, физички у рату, започне преговоре о чланству са Европском унијом. Која територија? О колико људи говоримо?", рекао је он.

Како каже његов предлог је другачији и он подразумева да се прво направи договор, уговор са Украјинцима о такозваном стратешком партнерству, да се дефинишу сви његови аспекти који би појаснили шта то значи у смислу безбедности.

"Какав ће бити дугорочни утицај приближавања Украјине на централноевропску пољопривреду? Због непознавања утицаја на финансијски систем у Европској унији и без разјашњења свега овога, и то не само у теорији, већ и у пракси, без неког пробног периода, немогуће је започети преговоре. Не заборавите какву смо грешку направили са Турском. Почели смо да преговарамо са Турском пре много година, деценија, без да смо стигли било где. Дакле, ово није исправна ствар. Разумем да би многи лидери желели да пошаљу позитивну поруку Украјини, да смо уз Украјину, да подржавамо Украјину. У реду, разумем и прихватам. Али чланство, и почетак преговора о чланству, није начин да пошаљемо ту поруку. То је веома сложена, правна процедура заснована на заслугама. Не смемо мешати политичку намеру и правну процедуру додељивања чланства", сматра Орбан.

ЕУ треба да убеди Србију, ви имате и други стратешки правац

На питање где је Србија на европском путу и да ли ЕУ искрено жели Србију за своју чланицу Орбан каже да није сигуран, а то је појаснио поређењем са Украјином упитавши да ли је фер да земљама Западног Балкана, чији је Србија лидер, у преговорима годинама и годинама увек одлажу отварање нових поглавља.

"Процес је веома спор, а онда из ведра неба, одједном, из политичких разлога, Украјина улази у игру и почиње да преговара. Није фер према оним земљама које су сматрале да је процес чланства заснован на заслугама. Није фер према Србији, ако смем то да кажем. Дакле, не само према Србији, већ и према другима", рекао је Орбан.

Како каже, плаши се да европски лидери не разумеју стратешки значај Србије и Западног Балкана и да су сувише далеко.

"Зато то сматрам својом мисијом, да им помогнем да схвате шта је Србија, шта је Балкан, шта је на коцки. Јер ако, рецимо, седите на обали Атлантског океана, или се опуштате у Бриселу или Даблину, или чак у Мадриду, тешко је разумети колики значај тај регион има. Проблем је у томе што не разумеју да је Европској унији Србија потребна више него што је Србији потребна Европска унија, јер Срби имају друге опције. Не заборавите да имате сјајну традицију у покрету несврстаних. Дакле, ваше знање, образовање, дипломатске вештине, нису искључиво повезане са Европском унијом. Србија је далеко мобилнија, има далеко шири маневарски простор и у спољној политици и у безбедносној политици, од многих других земаља у централној Европи, чак и више од нас у Мађарској. Дакле, Срби имају друге опције. Свет је сада под реконструкцијом, јер Запад није важан као пре, није доминантан као што је био, тако да је светска економија, светски безбедносни систем под великим променама", рекао је Орбан.

Истиче да Срби имају шансу не само да изаберу Европу, већ и другу врсту стратешког правца, а да Европљани треба да убеде Србију да им се придружи, а не да Србија убеђује Европљане да је прихвате.

"То је потпуни мањак разумевања целе ове ситуације од стране Брисела. Али, знате, они су далеко, не разумеју овај регион, и не разумеју колико је Србија важна за Европу. Зато они нису тако ревносни као ми. Али ми смо суседи и разумем колико је Србија важна за Европу, не само за Мађарску, не само за централну Европу, већ за целу Европу. Зато сам уложио напоре да се Срби приближе Европској унији. Али ако Брисел остане неодлучан и настави да има овај недостатак стратешког размишљања, знате, изгубићемо шансу да прихватимо и интегришемо Србију", рекао је он.

Мађарска је чланица, али нам се не допада приступ Уније Русији

Када се ради о санкцијама против Русије и то да ли Србија и даље може да се ослони на разумевање Мађарске у вези са тим питањем, Орбан каже да је понашање Србије више него логично јер, Мађарска је чланица ЕУ, али јој се не свиђа приступ Уније.

"Мислим на приступ међународној политици заснован на санкцијама. Не само у односу на Русију, већ уопштено. Ретки су примери када су нас санкције довеле до жељеног исхода и резултата. Дакле, санкције нису добар метод. То је прва ствар. Друго, начин на који поступамо са Русијом, приступ Европске уније по питању санкција, уопште није разуман јер уништавамо нашу економију. Ми себи наносимо више жртава и проблема него Русима. Дакле, овакав систем санкција није правилно пројектован, ако то могу да кажем. Зато га и критикујем. Али Србија није део Европске уније. Нико не може да очекује да Србија усвоји европски систем санкција када Србија није чланица Европске уније. Дакле, оно што председник и дипломатски канали Србије раде, нама из Будимпеште изгледа веома логично. И зашто би прихватили нешто што је лоше за њих? Али они немају никакву моћ да донесу ту одлуку. Знате, политика је поље рационалности, не само емоција, већ и рационалности. И рационално понашање нас доводи до закључка да је ово искључива одлука српске државе, да ли да прихвати санкције, да уведе санкције или не", рекао је премијер Мађарске.

image