Свет

Ердоган: Праведан свет није могућ са САД, Савет безбедности УН да се реформише

Реформа СБ УН је постала обавезан услов, јер је од 7. октобра постао савет који штити Израел, поручио је турски лидер
Ердоган:  Праведан свет није могућ са САД, Савет безбедности УН да се реформише© Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Праведан свет је могућ, али не док у њему постоје Сједињене Америчке Државе, оштро је прокоментарисао данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган синоћну блокаду усвајања резолуције у Уједињеним нацијама, која је требало да доведе до прекида борби у зони палестинско-израелског конфликта. 

"Против обустављања ватре гласале су само САД", подсетио је он и додао да "свет данас ништа не може да постигне са таквом организацијом Уједињених нација и таквим Саветом безбедности УН".

"Реформа СБ УН је постала обавезан услов, јер је од 7. октобра постао савет који штити Израел", поручио је Ердоган. 

Такође, Ердоган је рекао и да "касапини Појаса Газе" морају да одговарају за своје злочине против човечности у међународним судовима, јер "израелске власти, користећи се неограниченом подршком Запада, чине жестока зверства у Гази, од којих 'црвени' цело човечанство", преноси турска агенција Анадолија на Телеграму.

То што је одбијена резолуција о прекиду борби између Израелаца и Палестинаца и то само због тога што су САД уложиле вето изазива жаљење, закључио је председник Турске, који, подсетимо, већ два месеца не престаје са осудама Израела и њихових акција.

"Све бруталније примере варварства и вапаје невиних усмерених ка небу сматрамо за знак који указује да се ближимо прекретници", додао је он. 

"Ми смо изгубили наду. То да свет чини више од пет држава (које су сталне чланице Савета безбедности УН и које једине имају право вета у овој организацији) још једном је постало очигледно. Наставићемо да штитимо мајке Појаса Газе", поручио је лидер Турске, преносе "РИА Новости". 

image