Свет

Ердоган: Нетанијахуу ће бити суђено за ратне злочине као Милошевићу

Турски председник је израелског премијера поново назвао "касапином Газе" који ће бити оптужен пред међународним судом
Ердоган: Нетанијахуу ће бити суђено за ратне злочине као Милошевићу© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу на крају ће бити суђено као ратном злочинцу због израелске офанзиве у Појасу Газе, рекао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Турски председник је у говору на састанку комитета Организације исламске сарадње (ОИЦ) у Истанбулу рекао да је Газа палестинска земља и да ће увек припадати Палестинцима, а израелског премијера је поново назвао "касапином", пренео је Ројтерс.

"Касапин Газе, Нетанијаху, признао је пред камерама да његови експанзионистички циљеви нису ограничени само на Рамалу и Газу. Стога, бранити Газу и Палестину данас значи истовремено бранити Јерусалим, Меку, Медину, Дамаск, Истанбул и друге исламске градове", рекао је Ердоган, преноси лондонски "Гардијан".

Према његовим речима, Нетанијаху мора да изађе на суд за ратне злочине, које је Израел наводно починио у Гази и истакао да би требало да му буде суђено за ратне злочине као бившем председнику Србије Слободану Милошевићу, пренео је АП.

"Нетаниаху није само ратни злочинац, већ ће му се дефинитивно судити као касапину Газе, баш као што је суђено Милошевићу", рекао је Ердоган.

Он је нагласио да би Нетанијаху морао да буде оптужен пред међународним трибуналом да би му било суђено за поменуте ратне злочине.

Ердоган је поново оптужио пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација да онемогућавају покушаје за окончање насиља.

"С једне стране, постоји 121 држава која каже да се би требало да се зауставе рат и крвопролића, али с друге стране три или пет земаља дају одрешене руке за израелске нападе", тврди Ердоган.

image