Свет

"Фајненшел тајмс": Пропаганда Зеленског више не функционише

Поруке Зеленског и његових сарадника које уз много оптимизма описују ситуацију украјинске војске на фронту престале су бити убедљиве након пропасти офанзиве Кијева, кажу украјински званичници
"Фајненшел тајмс": Пропаганда Зеленског више не функционишеwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Војни и цивилни украјински званичници сматрају да би Владимир Зеленски требало да заузме приземнији став у порукама јавности у питању сукоба, пошто оптимистичне поруке његове администрације више нису убедљиве ни за Украјинце ни за западне савезнике, пише "Фајненшел тајмс".

Од ескалације руско-украјинског сукоба у фебруару 2022. године, поруке Зеленског и његових сарадника увек уз много оптимизма описују ситуацију украјинске војске на фронту.

"Ова политика се примењује на свим државним нивоима, од министарстава и локалних управа до војних команданата и укључује строгу цензуру лоших вести као што су број украјинских жртава или успешни руски удари", признаје британски лист.

Поред катастрофалних губитака које су Оружане снаге Украјине претрпеле у дуго најављиваној офанзиви, мање средстава која стижу са Запада, али и отворених признања на другим местима да ствари не иду баш најбоље, ова стратегија је створила "јаз између председничке администрације и војног руководства", кажу званичници.

Разбијању идеалне слике коју администрација Зеленског представља јавности посебно је био значајан интервју Валерија Залужног са "Економистом", где је главнокомандујући украјинских снага рекао да је у сукобу дошло до "застоја", што је реч која је Кијеву "табу", наводи ФТ.

Искреност Залужног изненадила је многе Украјинце, а неки западни лидери су чак тада питали Кијев да ли то значи да су преговори сада приоритет, каже једна украјинска званичница.

"Треба нам више реализма, и морамо да будемо храбри у вези са тим као што смо били 24. фебруара (2022)", рекла је друга особа повезана са комуникацијском стратегијом Зеленског.

Политички противници сада почињу да отворено критикују украјинског председника, а градоначелник Кијева Виталиј Кличко га је оптужио за ауторитаризам, напомиње британски лист.

Усред неизвесне судбине предлога администрације председника САД Џозефа Бајдена о допунским буџетским трошковима који укључују 61 милијарду долара за Украјину, више нових анкета указује да расте број Американаца који сматрају да Вашингтон троши превише новца на Кијев.

Сенатор Џеј Ди Венс се овог викенда запитао "шта ће 61 милијарда долара постићи, а што 100 милијарди долара није могло", додавши да "више нико не верује" у идеју да ће Кијев потиснути Русију на границе Украјине из 1991. године.

image