Свет

Ко је амерички новинар ухапшен у Украјини за којег се распитује Илон Маск

Гонзало Лира налази се у затвору у Украјини од јула, а амерички милијардер запазио је да би био озбиљан проблем ако би се испоставило да је иза решетака само због критике Зеленског
Ко је амерички новинар ухапшен у Украјини за којег се распитује Илон Маскwww.globallookpress.com © © Marijan Murat

Америчко-чилеански новинар и филмски стваралац Гонзало Лира налази се од летос у притвору у Украјини где чека суђење због оптужби да је оправдавао војну операцију Москве против Кијева. 

Судбина блогера забринула је никог другог до власника "Тесле", "Спејс икса" и Икса Илона Маска. Он је у својим објавама на овој друштвеној мрежи захтевао одговоре о Лирином тренутном положају од америчког председника Џозефа Бајдена и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског.

Маск се запитао како је могуће да је амерички држављанин у затвору у Украјини "након што смо им послали више од 100 милијарди долара" како би их подржали у сукобу с Русијом.

Амерички милијардер истакао је да би био озбиљан проблем ако би се испоставило да се новинар судски гони само зато што је критиковао Зеленског.

Лира (55) је новинар, блогер, писац и филмски стваралац који је радио и у Холивуду. Написао је неколико романа на енглеском и шпанском, а 2010. године се преселио у Украјину где се и оженио. Живи у Харкову. 

Након почетка руске Специјалне војне операције, Лира је почео да активно прати и извештава на друштвеним мрежама о борбама. Говорио је да воли Украјину и њен народ, да је све то трагедија, али је инсистирао на томе да је сукоб испровоцирала влада Зеленског и њени подржаваоци са Запада. Напоменуо је и да Украјина нема шансе да победи Русију и предвидео пораз.

Такође, критиковао је западне медије који су Украјину представљали као "демократију", говорећи о огромној корупцији у влади и објављујући списак противника Зеленског за које је тврдио да су нестали. 

Када је и сам Лира нестао у априлу 2022. године, било је оних који су на друштвеним мрежама тврдили да је убијен и да је то учинила украјинска неонацистичка група "Кракен", али се новинар вратио на мреже неколико недеља касније. Објаснио је да га је привела Украјинска служба безбедности (СБУ), да је пуштен без оптужбе, али да му је речено да не напушта Харков, а налози на друштвеним мрежама су му били блокирани.  

Поново је ухапшен у мају ове године и пуштен уз кауцију, а након изласка из притвора изјавио је да је у затвору био испитиван и подвргнут психичком малтретирању. Лира је опет завршио иза решетака у јулу, а украјински званичници су саопштили да је покушао да напусти земљу на мотору и оде за Мађарску. Од тада је у затвору.   

Сједињене Америчке Државе остале су углавном неме на Лирин случај. Сам новинар изјавио је да је добио помоћ чилеанске дипломатске мисије, док су га из америчке звали три пута, али му нису понудили ништа осим празних речи. Изјавио је и да би могло да се деси да буде депортован у Украјину, ако уопште успе да напусти ову земљу, нарочито јер га подсекретарка Стејт департмента Викторија Нуланд "мрзи из дна душе". 

Отац ухапшеног новинара, Гонзало Лира старији изјавио је да сматра да је за невоље његовог сина крива америчка администрација и њене везе с Кијевом. Он је у разговору са новинаром Такером Карлсоном додао и да је његов син храбро извештавао о противницима Зеленског који су нестали, као и да је ухапшен неколико дана након што је критиковао Бајдена и Камалу Харис.

image