Сноуден о шпијунажи путем пуш нотификација: Не шпијунирају они "Епл" и "Гугл", него вас

"Нису у питању само Министарство правде (Сједињених Држава), нити чак само САД. Друге земље, такође, захтевају ваше податке", поручио је Сноуден

Чувени узбуњивач Едвард Сноуден коментарисао је упозорење америчког сенатора Рона Вајдена да неидентификоване стране владе шпијунирају кориснике паметних телефона уз помоћ података које добијају од "Епла" и "Гугла".

"Не шпијунирају они 'Епл и Гугл', они шпијунирају вас", поручио је Сноуден грађанима света на платформи Икс (некадашњи твитер).

Како додаје, "нису у питању само Министарство правде (Сједињених Држава), нити чак само САД. Друге земље, такође, захтевају ваше податке. Сада се запитајте: зашто Епл и Гугл нису почели да себи ограничавају приступ овим подацима? Ово представља непријатељски дизајн".

Сенатор Вајден је у писму упозорио да се апликације свих врста ослањају на такозване "пуш нотификације" које обавештавају кориснике мобилних телефона на долазне поруке, најновије вести и друга ажурирања. Ова обавештења до њих стижу преко "Гуглових" и "Еплових" сервера.

То двема компанијама даје јединствен увид у "саобраћај" који тече од тих апликација ка њиховим корисницима, а заузврат их ставља у "јединствену позицију да олакшају владин надзор како корисници користе одређене апликације", навео је Вајден и затражио од Министарства правде да "укине или измени политику" која ограничава јавне расправе о овој пракси.

"Сада када је овај метод постао јаван, ми ажурирамо своју политику транспарентности извештавања о детаљима ове врсте проблема. Делимо (Вајденову) посвећеност информисања корисника о овим захтевима", саопштио је "Гугл", док је "Епл" у саопштењу навео да их Федерална влада спречава да поделе било какве информације.