Свет

Сенатор САД: Владе шпијунирају кориснике уз помоћ нотификација "Епла" и "Гугла"

Неидентификоване владе надзиру кориснике паметних телефона путем пуш нотификација, упозорава амерички сенатор.
Сенатор САД: Владе шпијунирају кориснике уз помоћ нотификација "Епла" и "Гугла"Getty © Leon Neal / Staff

Сенатор Рон Вајден упозорио је Министарство правде да неидентификоване стране владе шпијунирају кориснике паметних телефона уз помоћ података које добијају од "Епла" и "Гугла".

Наиме, апликације свих врста се ослањају на такозване "пуш нотификације" које обавештавају кориснике мобилних телефона на долазне поруке, најновије вести и друга ажурирања. Ова обавештеља до њих стижу преко "Гуглових" и "Еплових" сервера.

То двема компанијама даје јединствен увид у "саобраћај" који тече од тих апликација ка њиховим корисницима, а заузврат их ставља у "јединствену позицију да олакшају владин надзор како корисници користе одређене апликације", навео је Вајден и затражио од Министарства правде да "укине или измени политику" која ограничава јавне расправе о овој пракси.

"Сада када је овај метод постао јаван, ми ажурирамо нашу политику транспарентности извештавања о детаљима ове врсте проблема. Делимо (Вајденову) посвећеност информисања корисника о овим захтевима", саопштио је "Гугл", док је "Епл" у саопштењу навео да их Федерална влада спречава да поделе било какве информације.

Министарство правде Сједињених Држава одбило је да коментарише писмо Вајдена.

image