Свет

Демократе спасавају Бајдена: "Знате да сте у невољи ако у помоћ зовете Хилари"

Хилари Клинтон и Барак Обама помажу тренутном председнику да освоји реизбор
Демократе спасавају Бајдена: "Знате да сте у невољи ако у помоћ зовете Хилари"© Spencer Platt/Getty Images

Бајденова популарност је толико опала, да Демократе ангажују "коњицу" не би ли тренутном председнику поправили изборне шансе. Међу тешким наоружањем који су у трци за нови председнички мандатом, повукле Демократе јесу и Хилари Клинтон и Барак Обама преноси Ен-Би-Си њуз.

Бивши државни секретар и кандидат који је изгубио на изборима 2016. године однедавно се појављује као кључни Бајденов сурогат, а у последњих неколико месеци она се залагала за председника, на пример као домаћин кампање за скупљање средстава у својој породичној вили у Вајтхејвену, или када је истог месеца у "Атлантику" написала чланак у ком брани Бајденово одбијање да подржи прекид ватре у Гази.

Тај свој став Хилари је затим подвукла, говорећи у програму "Вју", а у октобру се затим залагала за "формално депрограмирање" присталица Доналда Трампа, свог противника на изборима 2016. и Бајденовог највероватнијег изазивача са републиканске стране следеће године.

Хилари Клинтон и њен супруг, бивши председник Бил Клинтон, лојални су странци и "урадиће све што се од њих тражи", рекла је њој блиска особа за Ен-Би-Си њуз. 

Од бивше државне секретарке се зато очекује да Бајдену "позајми" своју популарност међу женама и да осигура да његова кампања не остане без новца, верују упућени.

Хилари, међутим, припрема и простор у коме ће се касније у кампањи, придружити и бивши амерички лидер Барак Обама, чија је интервенција помогла је Бајдену да добије демократску номинацију и 2020. године.

"Знате да сте у дубокој, дубокој невољи ако дигнете слушалицу и зовете Хилари Клинтон да вам помогне", прокоментарисао је Чарлс Херт, сарадник "Фокс њуза".

Бајденов рејтинг, иначе је на ниском нивоу, а анкета "Волстрит џорнала" објављена у суботу показала је да би актуелни председник у хипотетичкој трци њих двојице изгубио од са Трампа 47 одсто према 43 одсто подршке. Чак и ако би Трамп био осуђен за једно од четири кривичног гоњења против њега, Бајден би имао само један одсто предности у односу на њега.

image