Свет

Резултати анкета: Трамп има превласт у две критичне државе - Мичигену и Џорџији

Није само старост председника САД забринула јавност, јер анкете показују да Бајдену (81) опада популарност и због начина на који управља економијом, као и због питања у вези са америчко-мексичком границом
Резултати анкета: Трамп има превласт у две критичне државе - Мичигену и Џорџији© Scott Olson/Getty Images

Више од 55 одсто Американаца нема позитивно мишљење о председнику САД Џозефу Бајдену, резултати су анкете коју је објавио интернет портал "FiveThirtyEight", а предност над њим бележи и Доналд Трамп у две критичне државе - Мичигену и Џорџији.

Бајден је фаворит Демократске странке за кандидата на предстојећим председничким изборима, али губи популарност у америчкој јавности, па анкете показују да има лоше шансе да победи било ког кандидата ког одабере Републиканска странка.

Није само старост председника САД забринула јавност, јер анкете показују да Бајдену (81) опада популарност и због начина на који управља економијом, као и због питања у вези са америчко-мексичком границом.

Око 40 одсто испитаних грађана има позитивно мишљење о Бајдену, а они наводе да га подржавају због успеха које је Демократска странка остварила на изборима 2022. године и на недавним посланичким изборима.

Према Си-Ен-Ен, Трамп има предност над Бајденом у две критичне државе – Мичигену и Џорџији. Велика већина у обе државе има негативан став о учинку  садашњег председника, спољнополитичким позицијама и оштрини.

У Џорџији, држави у којој превласт има Бајден, актуелне анкете показују пет одсто више подршке регистрованих гласача у корист Трампа, а та предност је још већа у Мичигену.

Истраживање које је "Вол стрит џорнал" спровео од 29. новембра до 4. децембра показује да бившег председника САД Доналда Трампа подржава четири одсто више испитаника од оних који би волели да поново имају Бајдена за председника.

Резултати анкете којом је испитано 1.500 регистрованих бирача наводе да Трампа подржава 47 одсто испитаника, а Бајдена 43 одсто.

И истраживање Емерстон Колеџа које је спроведено од 4. до 6. децембра дало је исте резултате по којима је Трамп добио 47 одсто подршке, а Бајден 43 одсто.

Најрелевантнији у истраживању јавног мњења "Економист" објавио је сличне резултате популарности два ривала, по којима Бајдена подржава 42 одсто испитаника, а Трампа 41 одсто.

Политички аналитичари и стручњаци истичу да је прерано са сигурношћу рећи какви ће бити резултати председничких избора 2024. године, али истичу да се чини да ће Бајден и Трамп ући у други круг.

Бајден је, међутим, уверен да ће победити Трампа, ако обојица буду номиновани од стране својих странака.

"Нисам једини који може да га победи, али ћу га победити", рекао је Бајден новинарима у среду.

image