Свет

Претње у Америци: ФБИ упозорења о бомбама у школама сматра лажним

Током викенда 52 школска округа у Охају примило је поруке за које се тврди да су потичу од руских организација
Претње у Америци: ФБИ упозорења о бомбама у школама сматра лажнимwww.globallookpress.com © Jim West

ФБИ је саопштио да је за претње бомбама школама у Охају и Тексасу нема доказа да су веродостојне.

"Истраге о лажним претњама исцрпљују ресурсе органа за спровођење закона и одвраћају их од реаговања на стварне претње", саопштио је ФБИ.

Током викенда 52 школска округа у Охају примила су поруке за које се тврди да потичу од руских организација.

Чланови најмање једног школског округа контактирали су локалне власти, а ове информације су постале "безбедносно питање" у Заједничкој оперативној групи за тероризам.

"На основу скоро идентичног језика у мејловима, који се шаљу у стотине школа широм земље, Одељење за унутрашњу безбедност је утврдило да су претње лажне и да им је циљ изазвање панике", рекао је Џош Страус, технолошки координатор за округ Логан-Хокинг у Охају.

Начелник локалног школског округа из Оук Хилс изјавио је да је полиција обишла школске зграде и да ништа није пронађено, али је додао да ће округ од понедељка повећати безбедност у школама.

Локални школски округ Александер у Охају објавио је да ће настава из предострожности у понедељак у школама почети са два сата закашњења, иако не сматрају да је претња веродостојна.

ФБИ је саопштио да ће наставити сарадњу са локалним и савезним агенцијама.

У петак је неколико јавних школа у Тексасу добило сличне лажне претње, које су проглашене неуверљивим, мада су неке школе и даље у појачаној приправности.

У новембру су слични мејлови, који су садржавали упозорење на бомбе, послате школама у Калифорнији.

image