Свет

Европа моли Америку за помоћ Украјини: Победа Путина би охрабрила наше непријатеље широм света

Отворено писмо послали су посланици из најмање 17 земаља у којем од Вашингтона траже да Кијеву пошаље још наоружања и новца за ратовање
Европа моли Америку за помоћ Украјини: Победа Путина би охрабрила наше непријатеље широм света© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Више од стотину европских посланика послаће данас заједничко писмо својим колегама у Сједињеним Америчким Државама у којем моле да Конгрес одобри даљу војну помоћ Украјини.

Отворено писмо, у које је увид имао Ројтерс, потписали су посланици из најмање 17 земаља, укључујући Француску, Немачку, Италију, Пољску и Ирску, и знак је све веће забринутости у Европи у вези са континуитетом америчке подршке Украјини.

Све се дешава у тренутку када украјински председник Владимир Зеленски борави у Вашингтону како би такође позвао на помоћ Кијеву.

"Чујемо забринутост коју су изразили наши амерички пријатељи. Годинама су амерички лидери, демократе и републиканци, тражили од Европљана да преузму већу одговорност за сопствену безбедност. Сагласни се са овим легитимним захтевом", наводи се у писму које су написали посланици предвођени Бежаменом Ададом, француским послаником из странке Емануела Макрона.

Европски посланици, међу којима је и Немац Михаел Рот, председник спољнополитичког одбора Бундестага, као и Ђулио Тремонти, његов италијански колега, рекли су да су Европљани допринели колико и САД у Украјини.

Штавише, војна потрошња је порасла широм Европе, наводе они. Ипак додају да је америчка војна помоћ кључна и хитна.

Следећи круг помоћи Украјини заустављен је захтевом председника Представничког дома Мајка Џонсона и других републиканаца да се не шаље више средстава док се прво не предузму кораци да се ојача граница САД са Мексиком.

"Победа Путина би охрабрила наше непријатеље широм света: они гледају и надају се да ћемо се уморити. Украјинци се боре да ми бисмо морали", навели су европски посланици у писму.

Лидери Европске уније састаће се на самиту у Бриселу у четвртак и петак како би одлучили о предлозима за одобравање 50 милијарди евра економске подршке Кијеву, додељивање додатних 20 милијарди евра украјинској војсци и покретање преговора о придруживању.

За све то морали би да убеде мађарског премијера Виктора Орбана, који хвали своје везе са руским председником Владимиром Путином и прети да ће ставити вето на преговоре о помоћи и проширењу.

image