Свет

"Блумберг" о преломном тренутку за Украјину: Шта ако обраћање Зеленског Конгресу не уроди плодом?

САД и њихови европски савезници се суочавају са једноставним избором: Да ли су спремни да пусте Путина да победи, пише Блумберг
"Блумберг" о преломном тренутку за Украјину: Шта ако обраћање Зеленског Конгресу не уроди плодом?© Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Историчари ће у будућности можда посету председника Украјине Владимира Зеленског Вашингтону ове недеље оценити као прекретницу за САД и њихове савезнике када је у питању подршка Украјини, пише "Блумберг". 

Зеленски ће се састати са председником САД Џозефом Бајденом, како наводе, и апеловати на Конгрес САД да одобри 61 милијарду долара војне помоћи која је задржана у споровима Беле куће и републиканаца око пооштравања границе са Мексиком.

Бајденова портпаролка назвала је обраћање "преломним тренутком".

С обзиром на то да посланици крајем седмице одлазе из Вашингтона за празнике, неуспех у договору ризикује да САД остану без новца за помоћ Украјини и да даља дискусија постане део кампање за председничке изборе следеће године.

Посртање САД би такође подстакло противнике подршке Украјини у Европској унији, посебно мађарског лидера Виктора Орбана, који блокира скоро 54 милијарде долара помоћи и захтева да ЕУ одустане од преговора о чланству са Кијевом. 

Зеленски и Орбан састали су се у Аргентини на инаугурацији председника Хавијера Милеија.

После скоро две године рата на Западу постоји свеобухватан умор којем се не назире крај. Украјинска офанзива није успела да пробије руске линије и како долази зима на бојном пољу настаје застој, оцењује "Блумберг".

image