Свет

Нетанијаху: Израел неће дозволити Хамасу и Фатаху да владају Појасом Газе

Бенјaмин Нетанијаху признао је постоје неслагања око визије послератне Газе са америчким председником Џозефом Бајденом
Нетанијаху: Израел неће дозволити Хамасу и Фатаху да владају Појасом Газе© Tanjug/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Израел неће поновити грешку коју је направио пристанком на споразуме из Осла са Палестином, поручио је израелски премијер Бенјaмин Нетанијаху. 

Он је нагласио да Појас Газе након након завршетка сукоба неће контролисати ни покрет Хамас ни организација Фатах, и да Газа неће "постати Хамас-стан нити Фатах-стан".

"Не можемо, после огромне жртве наших грађана и бораца, пустити у Газу оне који доносе терор, подржавају терор, финансирају терор", додао је израелски премијер.

Нетанијаху је, такође, признао да постоје неслагања око визије послератне Газе са америчким председником Џозефом Бајденом.

"Дубоко ценим америчку подршку уништавању Хамаса и враћању наших талаца. Након интензивног дијалога са председником Бајденом и његовим људима, добили смо пуну подршку за копнену операцију и за обуздавање међународног притиска да се рат оконча", рекао је Нетанијаху.

Његова опаска о "грешци из Осла" односи се на Споразум из Осла из 1993. године, који је замишљен као оквир за будуће односе између "Израела и будуће палестинске државе, након решавања свих других нерешених питања коначног статуса двеју држава".

image