Свет

Бајден: Израел почиње да губи подршку због неселективног бомбардовања Газе

Изјава америчког председника долази после недавног стављања вета САД на хуманитарну резолуцију Арапских Емирата у Савету безбедности УН којом се захтева хитан прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба, као и ослобађање свих талаца без предуслова
Бајден: Израел почиње да губи подршку због неселективног бомбардовања Газе© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је у уторак да Израел почиње да губи подршку међународне заједнице својим неселективним бомбардовањем Газе у којем су убијене хиљаде палестинских цивила.

"Почињу да губе ту подршку", рекао је Бајден приликом прикупљања средстава за кампању у Вашингтону, преноси Ројтерс.

Он је додао и да би израелски премијер Бењамин Нетанијаху требало да промени своју радикално десну владу.

Подсећамо, Сједињене Америчке Државе искористиле су право вета у Савету безбедности Уједињених нација, те блокирале нацрт хуманитарне резолуције Уједињених Арапских Емирата којим се захтева хитан прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба, као и ослобађање свих талаца без предуслова.

За резолуцију је гласало 13 од 15 чланица Савета безбедности УН, укључујући Русију и Кину. САД су биле против резолуције, док је Велика Британија била уздржана.

Израел и Хамас ратују од 7. октобра, када је та милитантна група извршила напад на југ те земље, у ком је убијено око 1.200 Израелаца.

Израел је одговорио кампањом неселективног бомбардовања и копненим операцијама у Појасу Газе, у којима је погинуло више од 18.000 људи - од којих су више од пола жене и деца - док је рањено њих више од 50.000.

Израел је до сада више пута одбио успостављање дугорочног примирја, а као ратни циљ зацртао је потпуно уништење Хамаса.

image