Свет

Мишел: Западни Балкан је део Европе; Фон дер Лајен: Београд и Приштина да испуне обавезе

Усклађивање свих земаља западног Балкана са спољном и безбедносном политиком ЕУ изузетно је осетљива тачка, рекао је Шарл Мишел и истакао да се наставља са напорима да се изгради заједничка политика у овим областима
Мишел: Западни Балкан је део Европе; Фон дер Лајен: Београд и Приштина да испуне обавезе© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да је Западни Балкан део Европе, док је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да је пред Београдом и Приштином да испуне своје обавезе у оквиру дијалога са ЕУ.

Фон дер Лајен је на конференцији за новинаре, након самита ЕУ-Западни Балкан, поздравила "важне кораке" које су они направили ове године постигавши Охридски споразум.

Фон дер Лајен је поздравила смањење тензија на северу КиМ, нарочито кораке постигнуте по питању регистарских таблица, електричне енергије и припрема за ванредне општинске изборе.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да је идеја самита да се да подстицај односима између Западног Балкана и ЕУ. Навео је да је на самиту истакнуто да је Западни Балкан део Европе и потврђена ЕУ перспектива за шест земаља Западног Балкана.

"Желимо да ојачамо сарадњу у свим областима. Овде говоримо о концепту постепене интеграције о коме смо могли да разговарамо у врло практичном смислу са нашим колегама са Западног Балкана", рекао је Мишел.

Он је додао да се, без чекања коначне одлуке о проширењу, Западни Балкан може приближити ЕУ. Подсетио је на План раста који је представила Европска комисија и истакао да је реч о веома корисном инструменту.

"Многи лидери су нагласили важност овог инструмента како би нам помогао да радимо ближе. Постепена интеграција је прва тачка", рекао је Мишел.

Он је додао да је друга тачка више везана за економију и инвестициону подршку.

"Многи су истакли значај сарадње у области енергетике", рекао је Мишел и додао да се ЕУ, како се изразио, суочила са "руским уценама у области енергије" и да је желела да реагује и изнесе предлоге за рад са регионом Западног Балкана и лидерима региона како би постојала већа усклађеност.

"Суочавамо се са изузетно тешким геополитичким изазовима са ратом који је покренула Русија против Украјине. И зато је толико је важно да говоримо једним гласом, да делујемо у истом правцу и да учинимо све да заштитимо наше заједничке вредности, да заштитимо наше интересе. То је још једна област у којој желимо да ојачамо нашу сарадњу", рекао је Мишел.

Он је додао да ЕУ жели да више сарађује са Западним Балканом у области борбе против дезинформација, сајбер и хибридних напада, као и у области миграција.

"Визна политика је важно средство. И осећамо да је више сарадње, више координације у овој области такође важно", рекао је Мишел.

Мишел је додао да су на самиту истакнуте "заједничке обавезе, тако да се убрза рад како бисмо Западни Балкан приближили Европској унији".

"То значи да обе стране имају јасну мапу пута у погледу реформи, владавине права, правде, и напоре које треба уложити да бисмо се припремили за ово проширење. Оно, наравно, мора бити засновано на заслугама, али ће такође узети у обзир прилично специфичну ситуацију у Европи данас", закључио је Мишел.

Фон Дер Лајен је рекла да су приступни преговори један део напора ЕУ да се приближи Западни Балкан, али да је други део економија.

"Ако погледате економије Западног Балкана, они данас стоје на око 35 одсто просека ЕУ. Другим речима, постоји много неискоришћеног потенцијала", рекла је Фон дер Лајен.

Она је нагласила да је управо то "оно на шта гледа нови План раста".

"Било је много похвала за нови план раста. Нови план раста има у основи четири принципа или четири стуба. Први је да кажемо ми, Европска унија, отварамо своје тржиште у седам важних сектора за Западни Балкан. На пример, сарадња на царини, безготовинско плаћање, несметан транспорт, роминг као код куће и други сектори који су важни", рекла је фон дер Лајен.

Као друго, навела је да ЕУ тражи од Западног Балкана да узајамно отвори своја тржишта према суседима како би се остварило заједничко регионално тржиште Западног Балкан.

Она је нагласила да би такво заједничко регионално тржиште Западног Балкана могло да повећа БДП Западног Балкана за десет одсто.

Као треће, навела је да Западни Балкан приступи јединственом тржишту.

"Потребни су нам једнаки услови. Према томе, реформе морају да се ураде на Западном Балкану", рекла је фон дер Лајен.

Као четврти елемент навела је инвестиције.

Фон дер Лајен је указала на економски и инвестициони план, који предвиђа 30 милијарди евра за Западни Балкан, од којих је већ испоручено 17 милијарди.
Она је истакла да је у среду одобрена нова серија од још пет пројеката у вредности од близу 700 милиона евра.

На питање колика је ефикасност апела ЕУ да се кандидати ускладе са спољном и безбедносном политиком, Мишел је рекао да је то" изузетно осетљива тачка" и да се наставља са напорима да се изгради заједничка спољна и безбедносна политика.

"Волели бисмо да земље које деле наше вредности буду инспирисане тим вредностима", навео је он.

На европске интеграције Западног Балкана осврнуо се и шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ. Он је изјавио да ЕУ позива на убрзање процеса придруживања земаља Западног Балкана европском блоку.

"Поново потврђујемо нашу пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у Европској унији и позивамо на убрзање процеса придруживања", написао је Борељ на друштвеној мрежи Икс.

image