Србија и Балкан

Брнабић уложила резерву на декларацију ЕУ: Неотуђивост КиМ је црвена линија Србије

Република Србија је у резерви јасно ставила до знања да Косово и Метохија остаје интегрални део Републике Србије у складу са Резолуцијом 1244 Уједињених нација
Брнабић уложила резерву на декларацију ЕУ: Неотуђивост КиМ је црвена линија Србије© Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић уложила је резерву на декларацију Европске уније "Самит ЕУ-Западни Балкан" и поставила јасне црвене линије у заштиту интереса Републике Србије, сазнаје Танјуг.

Јасне црвене линије Србије су, како се наводи, непризнавање Косова и Метохије и неприхватање тзв. Косова као члана Уједињених нација, као и члана у систему организација и агенција Уједињених нација.

Република Србија је у резерви јасно ставила до знања да Косово и Метохија остаје интегрални део Републике Србије у складу са Резолуцијом 1244 Уједињених нација.

У тексту резервације на декларацију наводи се да се Република Србија, посвећена процесу европских интеграција и преговорима, генерално, са резервама, усклађује са Декларацијом 'Самит ЕУ-Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023.' као политичком изјавом и правно необавезујућим документом.

Договор о путу ка нормализацији и његов прилог о имплементацији, како је наведено у Декларацији, сматра се прихватљивим само у контексту који се не односи на било какво дефакто или дејуре признавање тзв. Косова.

Република Србија наглашава да усклађивање никако не значи признавање чланства тзв. Косова у УН, систему организација и агенција УН, нити такозваног територијалног интегритета Косова.

Документ, наводи се, не представља правно обавезујући уговор по међународном праву, а усклађивање са Декларацијом не утиче ни на чињеницу да Косово и Метохија остаје интегрални део територије Републике Србије под међународном управом у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН из 1999. године.

image
VV inauguration
banner