Свет

Шведски премијер упозорава: Поделе ЕУ око Украјине шаљу погрешан сигнал САД

Премијер Улф Кристерсон забринут због поруке коју ЕУ шаље
Шведски премијер упозорава: Поделе ЕУ око Украјине шаљу погрешан сигнал САД© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Неуспех ЕУ да договори финансијску и политичку подршку Украјини ове недеље послао би опасан сигнал САД, где се републиканци противе већем финансирању Кијева, упозорио је шведски премијер Улф Кристерсон.

Кристерсон је за "Фајненшел тајмс" уочи самита у Бриселу рекао да га највише брине какву ће поруку европски савезници послати Вашингтону ако се не договоре о помоћи од 50 милијарди евра и о почетку преговора о чланству у ЕУ са Украјином.

"Највише ме брине чињеница да ако Европа показује знаке поделе, то је сигнал за САД. И обрнуто. Ако желимо да САД наставе да подржавају Украјину, Европа мора да покаже америчком народу да их и ми подржавамо", рекао је он.

Кристерсон је рекао да је "забринут" како ће се самит одвијати."Наредна два или три дана ће или дати разлог за ту забринутост или показати да смо и даље јединствени", рекао је он.

"Главни извор снаге који смо имали у последње две године је то што су земље ЕУ биле тако уједињене и што је трансатлантска веза тако добро функционисала. То је било непроцењиво", закључио је шведски дипломата.

image