Свет

ЕУ се нада да ће натерати Орбана да подржи Украјину, а он им поручује: Нема шансе

Договор лидера 27 земаља чланица ЕУ о буџету, помоћи за Украјину и приступним преговорима са Кијевом квари Мађарска
ЕУ се нада да ће натерати Орбана да подржи Украјину, а он им поручује: Нема шансе© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Лидери ЕУ окупиће се данас на дводневном самиту у Бриселу у нади да ће успети да постигну договор о заједничком буџету који ће укључивати помоћ за Кијев у вредности од 50 милијарди евра и почетку приступних преговора са Украјином, Молдавијом и Грузијом.

Непремостиву препреку у постизању (неопходног) једногласног консензуса представља мађарски премијер Виктор Орбан који је више пута најавио да ће блокирати Украјину.

Најоптимистичнији званичници ЕУ ипак се надају да је договор могућ, под условом да се ствари "сложе" по одређеном реду, наводи "Фајненшел тајмс". То, практично, значи да 26 земаља чланица (без Мађарске) постигну договор и онда уједињени притисну Будимпешту и уцене је деблокирањем средстава.

Европска комисија је у децембру 2022. одлучила да замрзне око 22 милијарде евра кохезионих фондова ЕУ намењених Мађарској. Циљ ових фондова је да помогну сиромашнијим земљама чланицама ЕУ. Тада је извршно тело ЕУ рекло да је Орбанова евроскептична влада морала да спроведе низ реформи повезаних са заштитом људских права и владавином закона да би приступила фондовима.

У покушају да смекша Будимпешту, Европска комисија је пустила десет милијарди евра из ЕУ фондова, али то није поколебало Орбана који је данас, долазећи на самит, поручио да не види никакву везу између одмрзавања средстава и финансирања Украјине и преговора о чланству.

"Мађарска не повезује ниједно мађарско питање са украјинским питањима", рекао је он.

"Проширење није теоријско питање. То је процес заснован на заслугама, правно детаљан процес који има предуслове. Ако нисте испунили предуслове, нема шансе да започнете преговоре", рекао је Орбан и поновио: Украјинци нису испунили предуслове.

Премијерка Естоније Каја Калас такође је поручила да су идеје о "притискању" Орбана пусти снови јер јој је сам Орбан са којим се срела пре самита рекао да договора неће бити.

Како је међународни фокус са Украјине прешао на Блиски исток, а Сједињене Државе најављују да су испразниле кесу када је реч о Кијеву, Европа се осећа обавезном према Украјинцима. А како новца и муниције нема, чланство у ЕУ делује као утешна награда.

Да ли ће ЕУ лидери успети да формирају уједињен фронт против Орбана и да ли је искусни мађарски лидер вољан да попусти, остаје да се види. Оно што је сигурно - биће ово узбудљива недеља у Бриселу.

image