Свет

ЕУ отвара преговоре са Украјином и Молдавијом, БиХ када испуни критеријуме

Премијер Мађарске Виктор Орбан каже да та држава није желе да учествује у "лошој одлуци" Европског савета
ЕУ отвара преговоре са Украјином и Молдавијом, БиХ када испуни критеријумеwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Европски савет одлучио је данас да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел.

Он је на друштвеној мрежи Икс навео да је Европски савет доделио статус кандидата Грузији.

Председник Украјине Владимир Зеленски поздравио је споразум лидера ЕУ и рекао да је у питању "победа Украјине и целе Европе, победа која мотивише, инспирише и јача".

Премијер Мађарске Виктор Орбан објавио је да Мађарска није желела да учествује у "лошој одлуци" Европског савета и одаљила се од те одлуке.

"Али 26 држава чланица је било непоколебљиво да ова одлука мора бити донета, па је Мађарска одлучила да, ако 26 њих тако одлучи, онда они треба да иду сопственим путем", навео је Орбан на Фејсбуку.

Према његовим речима, Мађарска није желела да учествује у тој лошој одлуци и стога се данас склонила.

Шарл Мишел, такође је саопштио да ће ЕУ отворити преговоре са Босном и Херцеговином "једном када се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство".

Европски савет, додао је Мишел, позвао је Европску комисију да га извести до марта у циљу доношења такве одлуке",

"То је јасан сигнал наде за њихов народ и за наш континент", истакао је Мишел.

Он је казао да је одлука о отварању приступних преговора са Украјином изузетно важна за кредибилитет ЕУ и "веома моћан политички сигнал".

"Желимо да подржимо Украјину, то је изузетно важно. Ово је веома моћан политички сигнал, веома моћна политичка одлука", рекао је Мишел новинарима у Бриселу.

Он је оценио да је народу Украјине послата порука да је ЕУ на њиховој страни.

На питање како су успели да донесу овакву одлуку, Мишел је одговорио да се много радило на припреми овог самита.

"Било је важно да се ниједна држава чланица не успротиви одлуци и зато смо били у прилици да вечерас објавимо ово. Настављамо да радимо", рекао је Мишел.

Он је додао да се наставља рад и да је реч о тешкој дебати.

"Уверен сам да ћемо у наредним сатима успети да донесемо одлуку и да будемо јединствени по овој теми. Желимо да подржимо Украјину малом финансијском помоћи, али желимо да узмемо у обзир и приоритете Европске уније и да прилагодимо наш вишегодишњи оквир", поручио је Мишел.

Шолц: Снажан знак подршке Украјини

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је договор европских лидера о отварању приступних преговора са Украјином "снажан знак подршке и перспективе" те земље и нагласио да Украјина и Молдавија припадају европској породици.

"Једна ствар је јасна: ове земље припадају европској породици", поручио је Шолц на друштвеној мрежи Икс.

Мелони: Италија имала водећу улогу у отварању приступних преговора са Украјином

Премијерка Италије Ђорђа Мелони поздравила је одлуку Европског савета о отварању приступних преговора са Украјином и рекла да је Рим одиграо водећу улогу у томе.

Мелони је изразила велико задовољство због конкретних корака напред у процесу проширења, навела је њена канцеларија, пренела је Анса.

"Ово је резултат значајне вредности за Европску унију и за Италију, која је настала као резултат сложених преговора у којима је наша земља играла водећу улогу у активној подршци како земаља Источног трија и Босне и Херцеговине, тако и земаља Западног Балкана", наводи се у саопштењу.

Фон дер Лајен: Поносна сам

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је вечерас да је одлука Европског савета о отварању приступних преговора са Украјином и Молдавијом и додели статуса кандидата Грузији "стратешка одлука" и истакла да ће овај дан остати урезан у историји ЕУ.

Фон дер Лајен је на друштвеној мрежи Икс навела да је поносна што су лидери ЕУ испунили своја обећања.

Мецола: Направили смо историју

Председница Европског парламента Роберта Мецола рекла је да је ово "поносан тренутак" за Европу, Украјину и Молдавију.

"За све који се боре за наше вредности. За све који гледају на Европу као на светионик наде. Одржали смо обећања. Направили смо историју. Сада ћемо заједно писати будућност", поручила је Мецола.

Де Кро: Орбан није искористио право вета, одлука обавезујућа за свих 27 чланица

Белгијски премијер Александер де Кро изјавио је да мађарски премијер Виктор Орбан није искористио своје право вета и нагласио да то значи да је ова одлука обавезујућа за свих 27 држава чланица јер се одлуке у Европском савету доносе консензусом.

"Чуо сам да ће Орбан искористити своје право вета. Није то учинио", рекао је Де Кро, који је првобитно грешком назвао Орбана председником Мађарске, али се убрзо исправио.

Де Кро је, обраћајући се новинарима, навео да је Орбан био веома свестан одлуке која ће бити донета и навео да је резултат доношења такве одлуке почетак разговора са Украјином у понедељак.

"Сви знају да су то правила игре. Ако то одлучите и пристанете на ту одлуку, што је урадило 27 држава чланица у сали, не можете после да кажете да имате другачије мишљење. Ако сте део одлуке, сагласни сте са одлуком или после морате да држите језик за зубима", додао је Де Кро и одмах потом констатовао да "није то требало да каже".

Он је истакао да је одлуком Европског савета да отвори приступне преговоре са Украјином послата порука да је ЕУ на страни Кијева и да је то "важна порука Москви".

Де Кро је казао и да се одлуком о Украјини шаље врло јасна порука, а то је да је ЕУ на страни Украјинаца "који се боре за слободу, који се боре за поштовање своје земље".

"Порука Москви је врло јасна: Нећемо бити затрашени. Европско јединство је ту. Ми смо на страни Украјинаца и у најтежим тренуцима", поручио је Де Кро.

image