Свет

Нетанијаху обећава рат "до апсолутне победе" против Хамаса

УН су данас парелелно поручиле да Појас Газе након девет недеља израелске војне кампање више није погодан за људски живот, позвавши Израел да моментално престане са опсадом енклаве
Нетанијаху обећава рат "до апсолутне победе" против Хамаса© AP Photo/Leo Correa

Израел ће наставити рат против Хамаса "до апсолутне победе", рекао је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху саветнику за националну безбедност Беле куће Џејку Саливену, наводи се у саопштењу Нетанијахуове канцеларије.

Нетанијаху је са Саливеном разговарао регионалним претњама за Израел, укључујући Хезболах у Либану и Хуте у Јемену, решавању питања повратка талаца које држе Хамас и наставку хуманитарне помоћи за цивилно становништво Газе, пренео је Ројтерс.

"Рекао сам нашим америчким пријатељима - наши херојски борци нису узалуд погинули. Због дубоког бола због њихове погибије, ми смо одлучнији него икада да наставимо борбу док Хамас не буде елиминисан - до апсолутне победе", наводи се у саопштењу.

Шеф агенције УН за палестинске избеглице Филип Лазарини оценио је данас да Појас Газе након девет недеља израелске војне кампање више није погодан за људски живот, позвавши Израел да моментално престане са опсадом енклаве.

"Рафа је епицентар расељавања. Једно складиште (УН) постало је склониште и дом за 30.000 људи. Срећници су успели да уђу у наше просторије. Остали немају апсолутно нигде да оду. Живе на отвореном, на хладноћи, у блату и под кишом. Где год да погледате, закрчено је импровизованим склоништима. Где год да кренете људи су очајни, гладни и ужаснути", поручио је Лазарини.

image