Свет

Стенице почеле и да читају: Експанзија крвопија у лондонској библиотеци

Фирме за дезинсекцију у Лондону пријавиле су да су "преплављене" позивима због стеница и истичу да је ширење ових инсеката "ван контроле"
Стенице почеле и да читају: Експанзија крвопија у лондонској библиотеци© John Moore/Getty Images

Библиотека Нортхолт у западном Лондону била је приморана да затвори своја врата пошто су у враћеним књигама пронађене стенице.

Ово није први такав случај у овом делу британске престонице, јер је у последња два месеца још једна библиотека имала проблем са распрострањеним инсектима који муче и Французе док се припремају за предстојеће Олимпијске игре.

Британска библиотека обавестила је своје чланове и друге посетиоце о затварању у понедељак након што су инсекти, о којима се последњих месеци много говори, откривени у враћеним књигама у суботу.

"Са жаљењем вас обавештавамо да морамо привремено да затворимо библиотеку Нортхолт након што смо уочили мали број стеница", наводи библиотека у обавештењу на друштвеној мрежи Икс.

У објави се додаје да су контактирани стручњаци за дезинсекцију, те да се трага за најбољим и најбржим решењем за новонасталу ситуацију.

"Извињавамо се због непријатности које ова ситуација може да изазове и захваљујемо корисницима и особљу библиотеке на разумевању".

Запослени у библиотеци реаговали су брзо и професионално у решавању овог питања, рекао је портпарол савета лондонског Округа Илинг.

"Стенице су проблем у Великој Британији већ више година и познато је да их је тешко искоренити у често коришћеним просторима као што су јавни превоз и јавне зграде", рекао је портпарол, а преноси Гардијан.

Према његовим речима, у овој ситуацији, препоручују се редовне инспекције и повећан опрез како би се да бубе откриле што раније и предузеле мере сузбијања. 

Фирме за дезинсекцију у Лондону пријавиле су да су "преплављене" позивима због стеница и истичу да је ширење ових инсеката "ван контроле".

Ситуација у Великој Британији чини се да је погоршана након што су, крајем септембра, у Паризу, а затим и широм Француске забележене најезде стеница. То је велики проблем француских власти јер се ова земља припрема за Олимпијске игре које ће се током лета одржавати у неколико градова. 

Раније овог месеца, два мушкарца су ухапшена у Француској јер су варали људе наплаћујући и по 2.000 евра за уклањање стеница које нису постојале.

Преваранти би прегледали кућу, извршили лажне услуге, укључујући прскање просторија аеросолом за које су тврдили да је изузетно делотворан за овај проблем, а затим све то наплатили папрено. Грађанима би нудили и маст за кожу која одбија бубе док је, у ствари, то била обична крема са мирисом еукалиптуса.

Француске власти саопштиле су да је преварено укупно 48 особа, међу којима је било више жена старијих од 90 година.

image