Свет

У израелском нападу на избеглички камп 90 погинулих, погођена и болница на северу Газе

Израелска тенковска граната погодила је зграду породилишта у болници Насер у Кан Јунису
У израелском нападу на избеглички камп 90 погинулих, погођена и болница на северу Газе© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Израелске снаге извеле су смртоносне нападе дуж појаса Газе, погодивши избеглички камп на северу, болницу на југу и убивши тинејџерку која је изгубила ногу у ранијем нападу, према палестинским званичницима, медијима и очевицима, извештава Ројтерс.

У израелским нападима на избеглички камп Џабалија у северној Гази у недељу је погинуло 90 Палестинаца, рекао је портпарол Министарства здравља Газе. У другом ракетном нападу на кућу која припада породици Шехаб погинуле су 24 особе, јавио је радио Хамас Акса.

Међу погинулима је и син Давуда Шехаба, портпарола Исламског џихада савезника Хамаса, рекао је званичник те групе за Ројтерс.

Званичник Министарства здравља је рекао да је десетине људи убијено или рањено у кући породице Шехаб и оближњим зградама.

"Верујемо да је број мртвих испод рушевина огроман, али не постоји начин да се приступи рашчишћавању рушевина због интензитета израелске ватре", рекао је он телефоном.

У Деир ел Балаху, у централној Гази, здравствени радници су рекли да је 12 Палестинаца убијено и десетине рањено, док је у Рафи на југу, израелски ваздушни напад на кућу усмртио најмање четири особе.

Израелска влада је саопштила да је деловала против циљева милитаната и да предузима ванредне мере како би избегла да погоди цивиле.

У Кан Јунису у јужној Гази, становници су пријавили да су чули израелске авионе и тенкове како бомбардују и гранатирају, као и звук граната на ракетни погон, које је очигледно испалио Хамас.

Израелска војска саопштила је да је убила седам милитаната у ваздушном нападу на Кан Јунис и да је пронашла делове за производњу ракета и три тунелска окна у близини школе која се користи као склониште.

Израелска тенковска граната погодила је зграду породилишта у болници Насер у Кан Јунису, убивши 13-годишњу девојчицу, саопштено је из палестинског Министарства здравља.

Око 19.000 Палестинаца је убијено, према здравственим званичницима Газе, од 7. октобра када су припадници Хамаса убили 1.200 људи, према израелским властима, и заробили 240 талаца у изненадном нападу.

Израелски званичници кажу да је 121 војник убијен од почетка копнене кампање у Гази 27. октобра.

image