Свет

Израелци бесни због убиства талаца: Протест у Тел Авиву, за Нетанијахуа у питању трагедија (ВИДЕО)

Израелске снаге убиле су три своја таоца, иако су носили белу заставу, што је изазвало бес Израелаца који су организовали протест испред Министарства одбране
Израелци бесни због убиства талаца: Протест у Тел Авиву, за Нетанијахуа у питању трагедија (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у потпуности су одговорне за трагично убиство три таоца у Гази, признао је начелник Генералштаба ИДФ Херци Халеви у вечерњем обраћању, преноси "Џерузалем пост".

"Три таоца су учинила све што је било могуће да схватимо (ко су они). Не можемо да пуцамо на оне који подижу белу заставицу. Међутим, пуцњава се догодила у области борбе под високим притиском", додао је Халеви.

Раније данас саопштено је да је истрага показала да су три израелска таоца које су израелске одбрамбене снаге (ИДФ) грешком убиле у насељу Шејаја у граду Гази, била без мајице, као и да је један од њих носио штап са импровизованом белом заставом, преноси "Тајмс оф Израел".

Портпарол ИДФ-а раније је навео да војска верује да су грешком усмрћени таоци "побегли из заробљеништва Хамаса или да су их пустили терористи који су их држали заробљене".

Војни званичник појаснио је тада да се инцидент догодио у области где милитанти Хамаса "делују у цивилној одећи у склопу тактике заваравања", додајући да је на таоце пуцано у складу са израелским правилима борбе.

Уследили су протести неколико стотина грађана испред Министарства одбране у Тел Авиву.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да смрт три таоца представља "неподношљиву трагедију" и додао да "цео Израел тугује због губитка".

image