Свет

Бела кућа планира нови пакет помоћи за Украјину, али тешко до договора у Конгресу

У понедељак су настављени разговори у Сенату
Бела кућа планира нови пакет помоћи за Украјину, али тешко до договора у Конгресу© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена, како је саопштила Бела кућа, планира још један пакет војне помоћи за Украјину у децембру, али ће наставак наоружавања зависити од договора Конгреса где су изгледи за споразум неизвесни, преноси Ројтерс.

"Биће нам потребно да Конгрес делује без одлагања", рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Разговори у Сенату, где демократе имају незнатну већину настављени су у понедељак, а дебатоваће се, како о споразуму који би укључивао помоћ Украјини и Израелу, тако и о новим мерама за побољшање безбедности на граници САД и Мексика, на чему су инсистирали републиканци.

Председник САД Џозеф Бајден апеловао је на Конгрес да одобри пакет за додатно финансирање националне безбедности, који подразумева и 50 милијарди долара помоћи Украјини, као и 14 милијарди долара за рат Израела против Хамаса у Појасу Газе.

Председник Представничког дома са републиканском већином Мајк Џонсон, као и републиканци у Сенату више пута су поручивали да ће гласати за ту помоћ само ако је "упарена" са новим контролама на америчко-мексичкој граници.

Сваки договор постигнут у Сенату, који демократе контролишу већином 51-49, такође би требало да добије одобрење Представничког дома, који републиканци контролишу са 221-213, пре него што буде усвојен.

Да су демократе и републиканци током протекле недеље постигли важан напредак ка споразуму саопштио је у понедељак водећи демократа у Сенату Чак Шумер.

"Иако посао није завршен, уверен сам да идемо у добром правцу", рекао је  лидер већине у Сенату САД.

Шумеров републикански колега Мич Меконел, чија је подршка потребна за усвајање таквог закона, каже, међутим да ће "бити потребно неко време" да се постигне договор, преноси Ројтерс.

image