Свет

Зеленски између две ватре: Украјински председник у САД био миран, али обесхрабрен

Заузимање стране у америчкој политици могло би коштати Украјину помоћи њеног најмоћнијег савезника, пише "Вашингтон пост"
Зеленски између две ватре: Украјински председник у САД био миран, али обесхрабрен© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Када је украјински председник Владимир Зеленски ове недеље одлетео у Вашингтон да замоли за војну помоћ, поново се нашао у огорченом унутрашњем политичком спору у САД.

Зеленски је добро увежбан у томе како да избегне да стане на страну у унутрашњим питањима Америке: то је вештина преживљавања коју је стекао пре четири године када су га покушаји да обезбеди посету тадашњег председника Доналда Трампа увели у центар историјске истраге о опозиву, пише "Вашингтон пост".

Али за Украјину је овога пута много више на коцки и биће му много теже да делује неутрално.

Недељама су администрација америчког председника Џозефа Бајдена и републиканци у Представничком дому били у ћорсокаку око пакета вредног око 60 милијарди долара за Украјину, новца за који Кијев каже да је од виталног значаја за задржавање руских снага. Републиканци су, међутим, захтевали да се средства вежу за чврсте мере безбедности граница и имиграције, а они који припадају тврђој линији у странци чак су против било какве даље помоћи Кијеву.

Ово је ставило Зеленског и Украјину у потенцијално опасну позицију, да буду ухваћени у политичкој борби између демократа и републиканаца док се захуктавају председнички избори у САД.

Инстинкт Зеленског да се држи подаље од унакрсне ватре вероватно је допринео његовом отказивању виртуелног обраћања у последњем тренутку на брифингу Представничког дома и Сената о Украјини овог месеца. Састанак се претворио у викање око граничне политике САД, а неколико републиканаца је изјурило.

Украјински председник, глумац по професији, надао се да би његова лична посета могла да подвуче хитност захтева и инспирише двостраначку акцију. Али противници нису попуштали.

Одобрење новог финансијског пакета сада је готово немогуће - развој догађаја који сада изгледа још више забрињавајући након што лидери Европске уније нису успели да одобре сопствени пакет помоћи Украјини од око 55 милијарди долара у петак рано ујутру.

Упркос томе, Зеленски је успео да остане изван сукоба. Украјински председник угостио је Бајдена и друге високе америчке званичнике у Кијеву, а у недавном интервјуу за Ен-Ни-Си изјавио је да би Трамп, који је тврдио да би могао да оконча рат за један дан, такође требало да посети Кијев.

Зеленски је сада познато име у Сједињеним Државама и већем делу света. Али његова забринутост остаје иста: заузимање стране у америчкој политици могло би коштати Украјину помоћи њеног најмоћнијег савезника.

Подсећа се на пређашње искуство Зеленског, односно да је у јулу 2019, два месеца након што је преузео председничку дужност, Трамп затражио од њега услугу.

То је укључивало истрагу против Хантера Бајдена и помоћ у проналажењу компјутерског сервера Демократског националног комитета за који су амерички званичници рекли да га је хаковала руска обавештајна служба уочи председничких избора 2016.

Касније се испоставило да није само посета Овалном кабинету зависила од исхода тог захтева. Трамп, који је јавно похвалио руског председника Владимира Путина, такође је наредио да се украјинска војна помоћ од око 400 милиона долара задржи док Зеленски не пристане. То је довело до Трамповог првог опозива.

За Зеленског ризици су били огромни: био је заробљен између две политичке странке у САД, знајући да ће морати да се ослони на онога ко победи на изборима 2020. године.

Саговорници "Вашингтон поста" кажу да је тада научио лекцију и постао опрезнији. У тексту се украјински председник даље описује као човек који је за четири године научио течно енглески језик и развио "веома оштру свест о нијансама, као и о томе како приступити политичким лидерима САД".

Трамп и Бајден су имали потпуно различите односе са Украјином, али се циљеви Кијева нису променили.

"Главни спољнополитички принцип Украјине у односу на Сједињене Државе, и тада и сада, јесте очување двопартијске подршке Украјини у Сједињеним Државама", рекао је шеф Центра за политичке студије из Кијева Владимир Фесенко. 

Сада се Зеленски такође суочава са критикама и питањима због украјинске противофанзиве која је овог пролећа углавном застала и све је све више свестан колико мало времена има да обезбеди помоћ која му је потребна.

У међувремену, унутрашња политичка ривалства у Украјини постају све видљивија у јавности. Зеленски је недавно одбацио опис рата као украјински "застој" који је дао један од највиших војних званичника земље Валериј Залужни, док га је градоначелник Кијева оптужио за ауторитаризам.

Када је ове недеље стигао у Вашингтон, Зеленски је био "миран, прибран, али разумљиво обесхрабрен", рекао је помоћник Конгреса који је говорио под условом анонимности да отворено говори о посети. Био је "управо на нишану унутрашње политике", рекао је помоћник.

После скоро две године рата и сада изазова навигације у сукобима у САД, Зеленски "једноставно није имао тај нормалан полет", описао је помоћник.

image