Свет

Бајденов рејтинг никад нижи: Треба ли председник САД уопште да тражи реизбор?

У најновијој анкети, 44 одсто Американаца је рекло да се "мучи са финансијама", што је дупло више него за време Трампове администрације
Бајденов рејтинг никад нижи: Треба ли председник САД уопште да тражи реизбор?© Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Само троје од десет Американаца верује да председник САД Џозеф Бајден довољно бави питањима која их највише брину, док рекордно ниских 34 одсто одобрава његов укупан учинак, показало је ново истраживање.

Анкета универзитета Монмоут показала је да је Бајденов рејтинг пао за десет одсто у последњих пет месеци, што је најнижи ниво од када је положио заклетву. Проценат Американаца који не одобравају његове поступке (61 одсто) више се него удвостручио од јануара 2021. године.

Најновији резултати анкета долазе у тренутку у ком Бајден у истраживањима и пројекцијама пред изборе 2024. године све више заостаје за бившим председником Доналдом Трампом, будући да су гласачи све забринутији због инфлације и илегалне имиграције.

Само 31 одсто Американаца сматра да Бајден посвећује довољно пажње најхитнијим питањима, показало је истраживање универзитета Монмоут.

Бајденову имиграциону политику одобрава само 26 одсто испитаника, док њих 28 одсто верује да председник адекватно приступа проблему инфлације. 

На питање о стању властитих финансија, 44 одсто испитаника је рекло да се "мучи са финансијама", што је дупло више него за време Трампове администрације. Само 12 одсто је рекло да им се финансијска ситуација поправља.

Само један од пет Американаца верује да се њихова држава "креће у правом смеру". Проценат анкетираних који сматрају да Америка иде у добром смеру пао је у протеклој години за осам одсто.

Чак су и поједине истакнуте демократе, попут Дејвида Аxелрода, главног политичког стратега за предизборне кампање бившег председника Барака Обаме, поставиле питања о томе да ли Бајден усред забрињавајућих резултата анкета уопште треба да тражи реизбор. 

image