Свет

Новe анкетe: Кенеди угрожава Бајдена, Трамп у предности

Независни председнички кандидат привлачи подједнаку подршку и републиканаца и демократа
Новe анкетe: Кенеди угрожава Бајдена, Трамп у предности© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Ново истраживање Ројтерса/Ипсоса показало је да ће потенцијални изборни реванш између актуелног председника САД и бившег лидера Америке Џозефа Бајдена и Доналда Трампа бити тесан, при чему су оба кандидата оптерећена великим слабостима које би их могле коштати позиције у Белој кући.

Анкета је указала и на то да влада апатија међу гласачима оба табора – и републиканског и демократског, односно да шест од десет испитаника жели трећу опцију.

А та јака трећа опција је у овом тренутку независни кандидат Роберт Кенеди Млађи. Истраживање, спроведено од 5. до 11. децембра, открило је да би он могао да привуче много више Бајденових гласача но оних који су опредељени за Трампа.

Трампово вођство у односу на Бајдена се повећало за пет одсто када су испитаници добили могућност да гласају за Кенедија – око 16 одсто анкетираних изјаснило се за Р. Ф. Кенедија Млађег када је добило ту опцију: за Трампа је било 36 одсто, наспрам 31 одсто за Бајдена.

А најновије истраживање Универзитета Монмаут показало је да сваки пети регистровани гласач у Сједињеним Америчким Државама могао би да гласа за Роберта Кенедија Млађег на председничким изборима 2024. године.

Наводи се да 21 одсто анкетираних бирача каже да ће дефинитивно или вероватно гласати за Кенедија уколико кандидати Демократске и Републиканске странке буду били Џозеф Бајден и Доналд Трамп, пренео је портал Хил.

Овај независни председнички кандидат привлачи подједнаку подршку, око 14 одсто, традиционалних гласача обе странке.

Упркос томе, 55 одсто демократа има негативно мишљење о Кенедију, и око 17 процената републиканца.

Избори за председника САД заказани су за 5. новембар 2024. године, а очекује се да ће главни кандидати поново бити Трамп и Бајден.

image