Свет

Трамп најавио "највећу депортацију" илегалних миграната, ако постане председник

Бивши председник је рекао да ће се позвати на Закон о спољним непријатељима како би уклонио из Сједињених Држава "све познате, или осумњичене чланове банди, дилере дроге или чланове картела"
Трамп најавио "највећу депортацију" илегалних миграната, ако постане председник© Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће спровести највећу масовну депортацију нелегалних имиграната у историји САД, ако буде победио на председничким изборима следеће године. 

Трамп, који је убедљиви фаворит за републиканску номинацију и највероватнији противник актуелног председника Џозефа Бајдена на биралиштима следеће године, критиковао је имиграциону политику свог наследника на митингу у Рину.

Он је Бајдена назвао "појединцем са ниским коефицијентом интелигенције", а додао је и да је његов политички непријатељ био "најнеспособнији и најкорумпиранији" лидер у историји САД – нагласивши да је Бајденова имиграциона политика довеле до ситуације у којој су неопходне акције великих размера.

"С обзиром на милионе Бајденових илегалних странаца који нападају нашу земљу, здрав разум налаже да ћемо, када будем поново изабран, започети – а немамо избора – највећу операцију депортације у америчкој историји", рекао је Трамп.

Трамп је окупљенима у Рину рекао и да ће, првог дана након преузимања функције, "укинути сваку политику отворених граница Бајденове администрације".

Поред тога, бивши председник је рекао да ће се позвати на Закон о спољним непријатељима, за који тврди да ће омогућити уклањање "свих познатих или осумњичених чланова банди, дилера дроге или чланова картела" из Сједињених Држава.

Трампови коментари су уследили дан након што је некадашњи председник рекао својој публици на скупу у Њу Хемпширу да имигранти без докумената "из Африке, из Азије, (из) целог света трују крв у нашој земљи".

Бајденов предизборни тим је одговорио наводећи да је Трампова реторика слична оној коју је Адолф Хитлер користио у свом манифесту "Мајн кампф".

"Доналд Трамп је каналисао своје узоре док је опонашао Адолфа Хитлера", саопштили су из Бајденове кампање, додајући да републикански председнички кандидат "не бежи од свог плана да затвори милионе људи у логоре ".

Трамп је рекао да би јачање јужне границе САД било кључно за његову имиграциону политику током другог председничког мандата.

Он је најавио да ће проширити забране путовања појединцима из одређених земаља или територија, укључујући Либију, Сомалију и Газу, као и да подржава примену имиграционе политике засноване на заслугама.

Некадашњи председник је додао и да се залаже за укидање аутоматског држављанства за децу илегалних имиграната у САД.

image