Свет

"Блумберг": Шта ако Путин победи?

Забринутост да би НАТО могао да доживи тежак пораз у Украјини је у порасту, а поједини медији већ предвиђају како би могао да изгледа свет након руске победе
"Блумберг": Шта ако Путин победи?© Tanjug/Aleksander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Застој око даљег слања помоћи за Украјину у САД и Европи довео је до тога да многи на Западу почињу да причају о нечему што је у том делу света донедавно био табу: Владимир Путин би могао да победи.

Након што је добио више од 110 милијарди долара помоћи из Брисела и Вашингтона, нико више није сигуран колико ће Кијев моћи да издржи у сукобу са Русијом, пише "Блумберг".

Европски званичници су почели да разматрају последице неуспеха НАТО-а у највећем сукобу на европском тлу од краја Другог светског рата, који би довео у питање посвећеност САД колективној безбедности континента, наводи амерички портал.

Неуспех би имао далекосежније последице од катастрофалног америчког повлачења из Авганистана 2021. године, док се појединци плаше да би Доналд Трамп, уколико победи на председничким изборима у САД, могао да се повуче из НАТО-а и постигне мировни споразум са Путином.

Растућа забринутост све је очигледнија у званичним изјавама западних званичника. 

"Уколико Украјина не буде имала подршку ЕУ и САД, Путин ће победити", рекао је ирски премијер Лео Варадкар на самиту Европског савета, након што лидери ЕУ нису успели да се договоре око пакета помоћи Кијеву тешком 50 милијарди евра.

Са дуге стране Атлантика, председник САД Џозеф Бајден је рекао да ће они подржавати Украјину "колико буду могли", уместо ранијих "колико буде потребно".

Део републиканаца у Конгресу је одбио да подржи пакет помоћи Украјини вредан 61 милијарду долара док Бајденова администрација не пристане на њихове захтеве у вези са заштитом јужне границе САД.

Споразум још није постигнут, а Пентагон је упозорио да ће новац за даље наоружавање Украјине пресушити до 30. децембра ако конгресмени не буду предузели потребне мере.

Још један фактор који утиче на пад ентузијазма за подршку Украјини на Западу је и неуспех контраофанзиве, наводи "Блумберг", а мало ко и даље верује да Кијев може да испуни своје зацртане циљеве.

"Постоји све већа забринутост око недостатка напретка у слању помоћи Украјини на обе стране Атлантика, као и фрустрација због стагнације и лоше ситуације на фронту", рекла је Кристин Берзина из Немачког Маршаловог фонда у Вашингтону.

Она је додала да постоји могућност да ће Украјина "изгубити још територије, а можда и свој суверенитет".

Како "Блумберг" наводи, украјинске присталице у САД и ЕУ верују да ће нова рунда помоћи бити одобрена почетком следеће године, али да је мало вероватно да ће то довести до промена на бојном пољу.

На дуже стазе, перспектива за Украјину је далеко нејаснија, чак и ако постаје све извесније да би застој на бојном пољу могао да потраје и годинама.

Раније уверење да би "инвазија била стратешки пораз за руског председника" је избледела, замењено је осећајем да се Путинова рачуница ипак показала исправном.

image