Русија

Путин: Русија има циљ да сарађује у борби против фалсификовања историје и величања нацизма

Председник Русије Владимир Путин обратио се колегама из Заједнице независних држава и поручио да ће се савез и убудуће заједничким снагама борити за очување своје историје, традиције, руског језика и градити нове везе у култури, спорту, образовању
Путин: Русија има циљ да сарађује у борби против фалсификовања историје и величања нацизмаwww.globallookpress.com © Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool

Данашња седница Заједнице независних држава (ЗНД-а) биће посвећена јачању сарадње у културном и хуманитарном сектору организације и сигуран сам да ћете се сложити да смо наследили јединствени микс традиција и обичаја, будући да смо дуги низ година заједно живели у истој држави - СССР-у, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.

Наш задатак је да сачувамо ту мултинационалност нашег савеза и обогатимо га новим садржајима, али и да сачувамо заједничку прошлост, рекао је Путин у видео обраћању посвећеном састанку држава чланица ЗНД-а. У том контексту, како је објаснио, савез се данас заједничким снагама бори против покушаја фалсификовања историје и хероизације нацизма.

Од следеће године, када ми будемо председавали ЗНД-ом, радићемо на сарадњи у уметности, образовању и науци и Русија ће посебну пажњу посветити очувању руског језика, који је био и јесте језик стотину милиона људи, како у Русији тако и по целом свету, додао је.

Говорећи о културној сарадњи, Путин је, такође, подсетио да је Русија покренула иницијативу о отварању Евроазијске академије филмских уметности, формирању филмске награде Евроазије и креирању нових музичких фестивала на том простору.  

Истакнуто је и да се, у оквиру хуманитарне сарадње, већ одржавају поједини заједнички спортски догађаји, а Путин је најавио и да ће се у фебруару одржати иновативне Игре будућности, које ће укључивати и такмичење у сајбер спорту, док ће у јуну бити одржано спортско такмичење БРИКС-а. 

У марту, биће одржан Светски омладински форум у Сочију. То ће бити велики форум који ће окупити младе људе из целог света, и на којем ће присуствовати новинари из 180 земаља, подсећа Путин.

Председник Русије је напоменуо да је изузетно важно порадити и на основним документима организације, али и припремити и касније одржати прву конференцију министара земаља ЗНД-а.

ЗНД, подсетимо, чине Русија, Белорусија, Казахстан, Азербејџан, Јерменија, Киргистан, Молдавија, Таџикистан, Туркменистан, Узбекистан и Украјина. Украјина је још де јуре чланица савеза, иако фактички више не учествује у раду организације, будући да је Кијев опозвао око 80 споразума. 

image