Свет

Агенције УН бесне због напада на болнице у Гази: Људи у агонији не траже лекове већ воду

Скоро три четвртине болница у Гази, односно 27 од 36, не ради због оштећења у нападима, израелских удара и недостатка горива и особља
Агенције УН бесне због напада на болнице у Гази: Људи у агонији не траже лекове већ воду© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Званичници УН изразили су бес и неверицу због ситуације у болницама у Гази, где повређени немају основне залихе, а деца која се опорављају од ампутација гину у сукобу који је у току.

Скоро три четвртине болница у Гази, односно 27 од 36, не ради због оштећења у нападима, израелских удара и недостатка горива и особља, наводи Светска здравствена организација (СЗО), а преноси Ројтерс.

Оне које су још отворене су само делимично функционалне и под све већим притиском како због напада, тако и због све већег броја оболелих и повређених пацијената који долазе.

"Бесан сам јер се деца која се опорављају од ампутација у болницама потом убијају у тим болницама", рекао је Џејмс Елдер, портпарол Уницефа.

Он је додао да је болница Насер, највећа оперативна болница која је остала у енклави у којој је боравио раније овог месеца, два пута гранатирана у протеклих 48 сати. Елдер је рекао да је једна од жртава била 13-годишња девојчица којој је обављена ампутација, која је преживела напад на њен дом у којем је убијена њена породица.

"Па где иду деца и породице? Нису безбедни у болницама, нису безбедни у склоништима, а сигурно нису безбедни у такозваним сигурним зонама", рекао је он.

Маргарет Харис, портпарол Светске здравствене организације, описала је ситуацију у болницама у Гази као "бескрупулозну". Само око 30 одсто од 20.000 здравственог особља пре сукоба сада ради због смрти, повреда и притвора, рекла је она.

"Немају ни основне ствари. Једна моја колегиница је описала људе који леже на поду у тешким боловима, у агонији, али нису тражили лекове за ублажавање болова. Тражили су воду", рекла је она.

"Невероватно је да свет дозвољава да се ово настави", истакла је Харис.

image