Свет

Небензја: Газа више није место за живот, Русија чини све што може да помогне

Руски дипломата обишао је Појас Газе и поручио: Ово више није место за живот
Небензја: Газа више није место за живот, Русија чини све што може да помогне© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Газа више није место које је прикладно за живот људи, а већина њеног становништва тамо више не види своју будућност пошто су у израелској војној операцији изгубили дом и/или родбину, поручио је стални изасланик Руске Федерације при Уједињеним нацијама, Василиј Небензја.

Небензја је, након посете граничном прелазу Рафа и болници у Ел Аришу, у Египту, где се лече евакуисани Палестинци, у интервјуу за РТ интернешенел рекао да је ситуација у Гази је катастрофална.

Око два милиона људи је расељено, глад прети и практично не постоји безбедна зона у Појасу Газе, навео је он.

Већина становника не види своју будућност у Гази, већина је изгубила неког свог. Срео сам парализованог дечака у болници који је остао без родитеља и породице, испричао је Небензја и додао да је веома тешко доставити лекове и медицински материјал у Газу, али да ће Русија урадити све што може да пошаље још помоћи. 

Председник Владимир Путин је рекао да ће послати још помоћи и то се и догодило. Имамо стотине камиона са хуманитарном помоћи који су спремни за покрет, рекао је Небензја али је додао да то није довољно.

Небензја је такође напоменуо да у делегацији која је посетила обишла Газу није био ниједан амерички представник. Знали су за посету али су одабрали да се не појаве, додао је.

Он је такође обавестио СБ УН о све чешћим примедбама да то тело није способно да обави своју дужност, односно да обезбеди мир и стабилност у свету.

"Рекао сам, хајде да будемо отворени. Није у питању то што је СБ УН неспособан да то учини, него што једна земља улаже вето на све што иоле личи на захтев за примирјем", истакао је Небензја, напоменувши да су САД су ставиле вето на резолуцију о хитном прекиду ватре у Гази.

Како је рекао, вето јесте легитимни механизам, али сматра да у овом случају није био 

image