Свет

ЕУ "миграциона солидарност": Бодљикаве жице, зидови и надзорне камере у неразвијеним земљама

Поводом Уредбе о управљању миграцијама азиланата ЕУ расправља се и о спајању породица миграната, при чему су министри ЕУ у току преговора истакли да у оквиру концепта не желе да признају и браћу и сестре
ЕУ "миграциона солидарност": Бодљикаве жице, зидови и надзорне камере у неразвијеним земљамаGetty © Photo by Matt Cardy/Getty Images

Министри ЕУ спремни су да финансирају зидове, ограде и бодљикаву жицу у неразвијеним земљама како би спречили одлазак потенцијалних миграната и појачали надзор на границама ЕУ у склопу механизма "миграционе солидарности", открио је "Еурактив".

Иако се иницијално поводом механизма солидарности разговарало о могућности пресељења миграната и могућим финансијским доприносима сиромашним земљама, природа овог концепта би се допунским сетом мера о којима су разговарали министри ЕУ почетком недеље радикално променила, а све са циљем да границе ЕУ постану непробојније.

Будући да су преговори и даље у току, Уредба о управљању миграцијама азиланата (РАММ) је део ЕУ пакта о миграцијама о којем се тренутно највише расправља у јавним расправама и медијима, објашњава портал.

РАММ ће обухватити мере "солидарности" у случајевима у којима једна или више држава "имају потешкоћа због броја миграната који долазе на њихову територију".

Једна од важних тема о којој се расправља јесте пресељење особа ради спајања породице, при чему су министри ЕУ у току преговора истакли да у склопу спајања породица не желе да признају и браћу и сестре.

"Европски лидери покушавају да ограниче могућност спајања породица тако што ће искључити породице које легално бораве у ЕУ без међународне заштите", рекла је за "Еурактив" Федерика Тоскано из организације за заштиту права деце "Сејв д чилдрен".

Како је додала, ова одлука била би очигледно кршење права деце.

"Овај пакт угрожава породице и очигледно крши права деце. Не само да налаже систематско задржавање и затварање породица које заједно стижу у Европу, већ притом одваја децу од родитеља и раздваја браћу и сестре", истакла је Тоскано.

image