Свет

Борељ упозорава Европу: У опасности смо, спремите се за дугорочни сукоб против Москве

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност рекао је да Европа не сме дозволити Путину да победи
Борељ упозорава Европу: У опасности смо, спремите се за дугорочни сукоб против МосквеGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Ако пустимо председника Русије Владимира Путина да победи у Украјини, ако дозволимо да се трагедија која је у току у Гази настави, европски пројекат би могао бити неповратно оштећен, поручио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Он је на "Иксу" упозорио да је Европа у опасности.

Он је упозорио чланице Европске уније да је Русија стратешка претња по Европу и да буду спремне за "дугорочни сукоб високог интензитета против Москве".

"Засучимо рукаве да то избегнемо", рекао је Борељ.

Шеф европске дипломатије је, поред тога, признао да је ЕУ у целини пружила много већу помоћ Украјини, него Сједињене Америчке Државе, иако је сада под знаком питања да ли ће се таква помоћ наставити.

"Да ли ће се наставити јединство ЕУ по овом питању, хоће ли САД наставити да помажу под новим председником и чак пре његовог избора...на ова питања је неопходно одговорити. Ми у Европи морамо да се одазовемо и, по мом мишљењу, морамо активно стати на страну Украјине, треба радити више и брже, јер Русија за ЕУ представља стратешку претњу", поручио је Борељ.

Он је признао и да је ЕУ у својој тежњи да се ослободи "енергетске зависности од Русије" заменила једну зависност другом и за то је платила економску цену.

Прошле недеље је Борељ рекао да ће Европски савет разговарати о проширењу, посебно у случају Украјине.

"Украјина је учинила невероватан напор да испуни услове. Ми у Комисији смо дали позитивну оцену и наставићемо да бранимо позитивну оцену за отварање преговора са Украјином", нагласио је Борељ.

image