Свет

Њима је то исто: Жозеп Борељ побркао Београд и Белгород

Шеф европске дипломатије изгледа да је тек сазнао да постоји разлика између главног града Србије и руске пограничне области
Њима је то исто: Жозеп Борељ побркао Београд и Белгородwww.globallookpress.com © Claudio Bresciani/Keystone Press Agency

Београд и Белгород, два града у две различите државе, удаљени око 1.300 километара ваздушном линијом, а временски један час - за Европску унију су изгледа једно те исто.

Познато нам је одавно да Западу географија није нарочито битна, и да су Србија, Сибир и Сирија за, на пример Американце, једна држава, али смо бар од Европске уније очекивали да познаје територије са сопственог континента.

То, међутим, не зна чак ни шеф европске дипломатије Жозеп Борељ који се прописно избламирао када су га новинари питали да прокоментарише дешавања у Белгороду, руској пограничној области коју су јуче напали украјински диверзанти.

"Стварно не знам шта се дешава у Београду", рекао је Борељ.

Новинар је затим поновио: "Белгород, Белгород у Русији".

Шеф европске дипломатије кроз смех је (злобници би рекли да је мислио да новинар греши у изговору имена) упитао репортера да каже шта се дешава у Белгороду.

Тада је, већ, видевши да је враг однео шалу и да ништа није смешно - морала да интервенише и Борељова помоћница.

Она је, човеку кога је ЕУ, пазите ироније, задужила да руководи односима са иностранством, пред камерама очигледно одржала убрзани курс географије и објаснила му да два града нису исто.

И схватио је, коначно!

Београд је главни град Србије, којој Унија и он наводно помажу да нормализује односе са самопроглашеним Косовом и коју је, колико јуче поново притискао да уведе санкције Русији. А Белгород је град и област у тој истој, у ЕУ омрзнутој Русији.

"Немам појма шта се дешава ни у Београду, ни у Белгороду, не могу да коментаришем", рекао је Борељ, и тако, чак и кад је "укачио" разлику између два топонима, поново показао задивљујући степен незнања за шефа европске дипломатије.

Белгород су јуче, наиме, напали диверзанти који раде за Владимира Зеленског, коме је ЕУ један од највећих обожавалаца и финансијера, и коме, још од почетка руске специјалне војне операције шаље огромне количине наоружања.

За шта Кијев то оружје користи, Европи, изгледа није битно. Као што им није битно ни где се ратује и ко се напада, док год то раде штићеници ЕУ.

Да ли је у питању Београд, или Белгород, кога брига?

Исто као што је, рецимо, и америчког председника Џозефа Бајдена баш брига што Ирак и Иран нису исто, што су Кина и Канада две различите државе и што се Камбоџа и Колумбија налазе на различитим крајевима света.

Бајденове "гафове" Американци често оправдавају његовим годинама, односно чињеницом да амерички председник увелико хита ка 81. рођендану.

Шта ли је оправдање за мешање Белгорода и Београда код европског шефа дипломатије који ипак има само 76 лета?

image
VV inauguration
banner