Свет

Избрисали руске жртве: Објављен годишњи извештај, ни речи о убијеним руским новинарима

Репортери без граница саопштили су да је у години за нама убијено 45 новинара. Бројка је, ипак, нешто већа
Избрисали руске жртве: Објављен годишњи извештај, ни речи о убијеним руским новинарима© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Организација Репортери без граница саопштила је да је број новинара који су погинули на дужности најмањи од 2002. године, упркос заоштравању рата на Блиском истоку.

У 2023. години страдало је 45 новинара, што је за 16 мање него 2022. године, када је убијено њих 61. Ово је најмања цифра забележена од 2002. године (33). У 2012. и 2013. години убијено је више од 140 новинара, углавном у ратовима у Сирији и Ираку.

Међутим, уређивачка политика Репортера без граница није дозволила да се руски ратни дописници агенције "РИА Новости" и ВГТРК Ростислав Журављев и Борис Максудов укључе у годишњи извештај о новинарима који су погинули на дужности.

Репортери без граница даље наводе да су 23 новинара убијена током извештавања у ратним зонама, а већина њих у сукобу између Хамаса и Израела.

У извештају се, међутим, не помиње дописник "РИА Новости" Ростислав Журављев који је убијен у јулу, током украјинског гранатирања.

Том приликом повређени су и фоторепортер агенције Константин Михалчевски, новинар листа "Известија" Роман Полшаков и сниматељ Дмитриј Шилков.

Крајем новембра ове године страдао је и дописник руске телевизије "Русија 24" Борис Максудов (38), који је преминуо од повреда задобијених у украјинском гранатирању региона Запорожје.

Максудова је Орденом за храброст постхумно одликовао председник Русије Владимир Путин. Он је награђен "за смелост и храброст исказану у обављању професионалне дужности".

Максудов, који је имао 38 година, рањен је у нападу украјинског дрона код Запорожја. Рањеног су га превезли у Џанкој на лечење, али је успут преминуо. Овај новинар је више пута одлазио на фронт и био један од оних који преноси вести са првих линија, раме уз раме са руском војском.

image