Свет

Плес са вуковима Урсуле фон дер Лајен

Одлука предсднице Европске комисије, сматра европски службеник за политику биодиверзитета, мотивисана je искључиво личним разлозима и подрива све напоре да se очува природa у ЕУ
Плес са вуковима Урсуле фон дер Лајенwww.globallookpress.com © Johannes Neudecker

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен подржала је предлог да се уунутар ЕУ поново дозволи лов на вукове, што је изазвало оптужбе да жртвује ове животиње због политичких интереса, преноси "Фајненшел тајмс".

Судбина европских вукова постала је важан симбол у борби европске конзервативне деснице да поврати подршку фармера и важан део многих еколошких дебата.

Фон дер Лајенова, за коју се очекује да се поново кандидује за председницу Европске комисије након избора који ће се у читавој ЕУ одржати у јуну, нашла се на удару критика Европске народне партије, у којима се тврди да председница жели да покаже "пријатељско лице" према пољопривредницима.

Европски фармери сматрају да је еколошка политика Брисела усмерена против руралног становништва.

Фон дер Лајенова има и личне разлоге да се умеша у питање заштите вукова: њеног понија је у Доњој Саксонији прошле године заклао вук.

Према Бернској конвенцији, вукови се сматрају "строго заштићеном врстом." Од 1979. године ову конвенцију је потписало 50 држава. Тада је популација вукова била у опадању, међутим, последњих година расте притисак пољопривредника да се поново дозволи њихов одстрел.

Уколико предлог Брисела буде одобрен, статус вукова смањио би се са "строго заштићених" на "заштићене", што би поново омогућило лов на ову угрожену животињску врсту.

"Концентрација вукова у неким европским регионима постала је права опасност, посебно за стоку", саопштила је Фон дер Лајенова. "Дубоко сам уверена да можемо и да ћемо пронаћи решења да заштитимо и биодиверзитет и нашу руралну производњу."

Међутим, еколози тврде да за то нема разлога: "Ово одлука председнице нема научно утемељење", изјавио је Сабијен Лиманс, виши европски службеник за политику биодиверзитета. "Одлука је мотивисана искључиво личним разлозима и подрива не само статус заштићености вукова, већ и све наше напоре да очувамо природу у ЕУ."

Холандски посланик из редова Зелених Бас Ајкхоут је изјавио да је вук постао важан политички симбол у нападима конзервативаца: "Сви говоре о понију Фон дер Лајенове. А сада постоји и политички притисак из Европског парламента."

Према извештају Европске комисије, вукови годишње закољу више од 65.500 грла стоке у ЕУ, претежно оваца и коза, у чему предњаче Шпанија, Француска и Италија.

Такође, како се наводи у овом извештају, у неким немачким савезним државама, које имају најбројнију популацију вукова, учесталост напада на стоку је значајно опала због примене превентивних мера. Током последњих 40 година, није било ни фаталних напада вукова на људе.

Фламански посланик Том Ванденкенделаре је изјавио да најава Фон дер Лајенове показује жељу да се дистанцира од ранијег "идеолошког приступа" према животној средини и пољопривреди.

image