Русија

Захарова: Одвратно је и опасно како Урсула фон дер Лајен лаже

Главна осумњичена за највеће корупционашке афере у историји ЕУ је за трагедију у Хирошими окривила Русију, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Одвратно је и опасно како Урсула фон дер Лајен лажеGetty © Photo by Junko Kimura/Getty Images

Одвратно је и опасно како Урсула фон дер Лајен лаже и пребацује на Русију одговорност за нуклеарни напад на Хирошиму, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Наиме, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен уручила је јуче награде Атлантског савета, познатог америчког аналитичког центра при НАТО који, како наводи Захарова, промовише идеје евроатлантизам, а такође је специјализован за генерисање русофобних, антируских идеја.

Док је уручивала награду једном од овогодишњих лауреата, јапанском премијеру Фумију Кишиди, Фон дер Лајен је одржала занимљив говор. Похвалила је шефа јапанске владе за подршку режиму у Кијеву и борбу против Русије и подсетила да је његова породица поднела жртве током нуклеарног бомбардовања Хирошиме 1945. године.

"Ни реч није рекла о САД и вашингтонским џелатима који су бацали бомбе на јапанске градове и цивиле. Главна осумњичена за највеће корупционашке афере у историји ЕУ отишла је још и корак даље – за трагедију Хирошиме окривила је Русију", пише Захарова на Телеграму и у целости наводи речи европске званичнице.

"Многи ваши рођаци су погинули када је атомска бомба сравнила Хирошиму са земљом. Одрастали сте слушајући приче преживелих и желели сте да и ми чујемо те приче, погледамо у прошлост и научимо нешто о будућности... Русија поново прети да употреби нуклеарно оружје. То је одвратно, опасно је, а у контексту Хирошиме је неопростиво", рекла је тада Урсула фон дер Лајен.

"Заправо, одвратно је и опасно како председница Европске комисије лаже", закључила је Захарова.

У лето 1945. Јапан је скоро био спреман на капитулацију. Упркос томе, САД су донеле одлуку да 6. августа баце прву атомску бомбу на јапански град Хирошиму, а потом, три дана касније, и другу, на град Нагасаки.

Амерички бомбардер Б-29 бацио је атомску бомбу, названу "Литл бој" (Мали дечак), на Хирошиму, у осам часова и 15 минута ујутро, проузрокујући тренутну смрт 80.000 људи. До краја те године, још 60.000 Јапанаца умрло је од последица радијације.

image