Свет

РТ доделио награде за ратне репортере: Победнички прилози из Донбаса, Газе и Сирије (ВИДЕО)

Међународна меморијална награда Халид Алкатеб основана је у знак сећања на трагично страдалог младог извештача РТ

РТ је шесту годину заредом доделио Међународне меморијалне награде Халид Алкатеб за најбоље ратне извештаче у част двадесетпетогодишњег извештача РТ-а Халида Алкатеба који је погинуо у нападу ИСИС-а у Сирији 2017. године.

Награда Халид Алкатеб додељује се у четири категорије: најбољи видео из зоне конфликта, најбољи текст из зоне конфликта, најбољи видео и најбољи текст са хуманитарном тематиком.

Награду за најбољи видео из зоне конфликта добио је Гази Ел-Алул (Газа, Палестина) за серију прилога "Последице" јорданске "Роја ТВ".

У овој серији извештаја из Појаса Газе услед израелског бомбардовања аутор приказује смрт репортера који извештавају о догађајима, рад болница и животе избеглица.

За најбољи новинарски текст из зоне конфликта награђен је Сергеј Прудников за "Серију извештаја из Донбаса" руског листа "Известија".

Прудников је аутор извештаја о животу у градовима на фронту у Доњецкој Народној Републици средином 2022. године, у којима приказује последице једног од најснажнијих украјинских гранатирања Доњецка и евакуацију цивила из Маријупоља.

За најбољу људску причу у форми видео прилога награђен је Себастијан Салгадо за "Танго слободе у Луганску" аргентинске "Дата урхенте".

Како би снимио награђену документарну серију, аргентински новинар је у августу 2022. отишао у Луганску и Доњецку Народну Републику. Прилози прате животе локалних становника и опоравак области након сукоба и непријатељстава.

Најбољом људском причом у писаном формату проглашена је "Пушке су утихнуле" сиријске ауторке Саре Салум за либански "Мајадин".

У овој серији чланака о послератном животу у појединим регионима Сирије, Сара Салум говори о хуманитарној кризи због недостатка воде и хране, растуће експлоатације дечијег рада и опасности коју представљају неочишћене мине.

Претходних година, међународне Меморијалне награде Халид Алкатеб припале су новинарима из Русије, Ирака, Ирске, Сингапура, Сједињених Држава, Италије, Сирије и Јемена.

У стручном жирију ове године су били ратни дописник ВГТРК Јевгениј Подубни,  главни и одговорни уредник египатског листа Јоум Ахмед Гома, водитељ арапског канала "Ел Гхад"; Либански ратни дописник и координатор Јединице за промишљање и анализу политике при Центру за студије арапског јединства Мухамед Балут и председница ТВ БРИКС Африка Ајанда Холов. У жирију су били и дописници РТ Салам Мусафир (арапска редакција), Семјон Сендеров (шпанска редакција) и Томас Ропер (немачка редакција).

Међународна меморијална награда Халид Алкатеб основана је у знак сећања на трагично страдалог младог извештача РТ на арапском језику. Халид је погинуо током бомбардовања града Хомс у Сирији од стране Исламске Државе 2017. године.

Главна и одговорна уредница РТ Маргарита Симоњан написала је раније да Халид није постао ратни извештач зато што је желео да направи каријеру и заради више новца, па чак ни због посвећености професији, већ зато што је волео своју домовину и истину.

image